Česká televize testuje ve finální fázi DVB-T2 multiplex s Českými Radiokomunikacemi

27. březen 2018

Operátor v tuto chvíli dolaďuje nastavení jednotlivých vysílačů a mimo jiné také zjišťuje reálné pokrytí v dotčených oblastech.

Technici Českých Radiokomunikací v těchto hodinách provádějí finální nastavení vysílačů, které začnou od čtvrteční desáté hodiny dopolední šířit přechodovou DVB-T2 síť s programy České televize a Českého rozhlasu. V době psaní této zprávy probíhalo například dolaďování společné jednofrekvenční sítě (SFN) na vysílačích Žižkov, Cukrák a Votice, které budou fungovat na kanálu 26, a to již do reálných anténních systémů.

Operátor předpokládá, že většina testů bude hotová ještě dnes, nejpozději zítra. Součástí DVB-T2 multiplexu jsou televizní programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD a ČT :D HD / ČT art HD. Regionální verze ČT 1 nebudou v přechodové fázi multiplexu k dispozici, po celé republice tak bude šířena pouze mutace ČT 1 HD Čechy. Tento stav by se měl změnit v příštím roce, kdy lze očekávat spuštění finální sítě České televize. Stanice Českého rozhlasu jsou k dispozici s formátem zvuku MPEG, stejně jako v DVB-T.

Co technici Českých Radiokomunikací testují? Jde například o korektní fungování jednofrekvenční sítě a její chování u jednotlivých vysílačů, případně reálné pokrytí spuštěných stanovišť. Operátor má vytipované některé lokality, na nichž testy probíhají. Může jít i o problematické oblasti z pohledu příjmu. Cílem zátěžových testů je představit ve čtvrtek 29. března v 10.00 divákům DVB-T2 multiplex, který přinese všechny výhody pozemního digitálního vysílání druhé generace, jako je robustnější pokrytí, prostorový zvuk a další doplňkové služby.

autor: lukpo
Spustit audio