Česká vědkyně získala už podruhé prestižní grant od Evropské výzkumné rady

Janě Roithové se jako první české vědkyni podařilo získat podruhé prestižní grant od Evropské výzkumné rady. Roithová vede katedru organické chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Rada podpoří její práci částkou přes jeden a půl milionu eur, to je v přepočtu zhruba 43 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, laboratoř

Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, laboratoř | Foto: Filip Jandourek

Roithová byla svým úspěchem překvapena, nepředpokládala, že by se jí to mohlo povést i podruhé. „Nechtějí podpořit navázání výzkumu, vždy musíte přijít s něčím novým. Musela jsem vymyslet nové téma a snažit se uspět ve velké konkurenci.“

Evropská rada podpořila výzkum nových metod pro studium chemických procesů v roztoku pomocí hmotnostní spektrometrie a také vývoj nových přístupů. Roithová se svým týmem zkoumá chemické reakce, většina se jich uskutečňuje za působení takzvaných katalyzátorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Roithová získala prestižní grant od Evropské výzkumné rady. O svém úspěchu mluvila ve vysílání Radiožurnálu

„My děláme to, že vyvíjíme nové metody. Budu se snažit rozšířit možnosti, jakým způsobem by se hmotnostní spektrometrie dala v budoucnu využít.“

Takzvané konsolidační granty slouží k podpoře nezávislé kariéry vynikajících vědců, kteří už mají vlastní výzkumné týmy a programy. Podpora trvá pět let a umožňuje čerpat až dva miliony eur.

Jednačtyřicetiletá Roithová má za svou vědeckou kariéru na kontě řadu dalších ocenění. V roce 2005 získala Hlávkovu cenu určenou nejlepším absolventům vysokých škol a mladým vědeckým pracovníkům, před pěti lety ji za její vědeckou práci vyznamenal děkan Přírodovědecké fakulty UK.

Letos na jaře získala Cenu Neuron pro mladé vědce za vynikající výsledky práce v oblasti chemie a Cenu Učené společnosti ČR pro mladé vědce. Navíc se stala profesorkou. V listopadu jako první Češka převzala ve Vídni Cenu Ignaze L. Liebena za výsledky výzkumu v oblasti fyzikální organické chemie.

ČTK, ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme