Česká verze dětského kanálu Cartoon Network konečně ve vysokém rozlišení

27. únor 2018

Společnost Turner Broadcasting pokračuje v etablování svého vlajkového dětského kanálu na českém a slovenském trhu.

Po přidání české zvukové stopy a překlopení nám určeného středoevropského "CEE" feedu do formátu 16:9 přišla společnost Turner s další technickou novinkou. Po menších odkladech, původně mělo k tomuto komunikovanému kroku dojít již před několika týdny, nově odbavuje a poskytuje signál Cartoon Network také ve vysokém rozlišení HD. V tomto formátu je stanice dostupná například u největšího kabelového operátora u nás, firmy UPC Česká republika. Kabelová firma šíří program v HD kvalitě jako jeden z prvních operátorů v regionu vůbec. Doposud byla tato stanice dostupná v nabídce pouze ve standardním rozlišení.

Od včerejšího dne, kdy k této změně došlo, si mohou zákaznici UPC s tarify Komfort, Komplet a Relax vychutnat animované pořady stanice v nativním HD. Lokalizace programu u některých operátorů vázne. Češtinu mohou zaznamenat klienti IPTV služby O2TV, ale je pouze částečná. Služba T-Mobile TV v nabídce „český“ Cartoon Network nemá, podobně je na tom i on-line platforma SledováníTV. Jiné společnosti na trhu, jako je například Digi Czech Republic, zareagovali v tomto směru poměrně hbitě.

Přestože symbol "HD" není u identifikátoru (loga) Cartoon Network přítomen, někteří provozovatelé to již považují v dnešní době, kdy se z HD stal standard, za zbytečné, rozdíl oproti původní kvalitě je na první pohled zřejmý. Připomeňme, že v tomto směru se chovají stejně například provozovatelé stanic z rodiny AMC, Arena Sport nebo Auto Motor Sport. Díky množství nativního obsahu, rozlišení 1920x1080 bodů a relativně vysokému datovému toku okolo 10,5 Mbps, je subjektivní dojem z obrazu výborný.

Pokud se zastavíme u zvukové složky, je trochu škoda, že hodnota audia zůstala na 128 kbps, což u HD kanálu není mnoho. Prostorový zvuk by byl u této stanice spíše překvapením, i když u některých jiných jazykových mutací v Evropě není neobvyklý. Připomeňme, že podobně jsou na tom i programy z rodiny HBO. Zatímco stejnojmenné stanice Dolby Digital audio mají, ani jeden ze Cinemaxů jím nedisponuje. Přesto je na místě provozovatele stanice pochválit, neboť dětských stanic ve vysokém rozlišení na je našem trhu minimum. Kromě Cartoon Network je tak na našem trhu v HD dostupné pouze veřejnoprávní Déčko a placená Tuty TV a Duck TV.

autoři: lukpo , Lukáš Jaro
Spustit audio