České DVB-T2 konečně nabízí vysílání v HD, vstoupila do něj JOJ Family

6. únor 2018

Stanice je šířena v přechodovém multiplexu, který patří ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi, s rozlišením 1920x1080p.

Čeští diváci vlastnící DVB-T2 přijímače se konečně dočkali. V pozemním vysílání druhé generace se objevila první stanice ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nejedná se o Českou televizi, která plánuje start své přechodové sítě na jaro, ale o JOJ Family, tedy lokalizovanou verzi TV JOJ pro náš trh. JOJ Family HD je jako osmá stanice součástí DVB-T2 multiplexu Digital Broadcasting, nově se v této síti objevilo ve formátu qHD i Kinosvět.

Stanice je šířena v přechodovém multiplexu, který patří ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi, s rozlišením 1920x1080p, průměrný datový tok videa dosahoval v době měření na hodnotu 2,9 Mbps, při použitém kódování H.265/HEVC. Video bylo nastaveno na variabilní datový tok a oscilovalo tak mezi hodnotou 1,4 až 4,5 Mbps. Datový tok audia měl průměrnou hodnotu 94 kbps. Součástí pozice JOJ Family HD je i programový průvodce EPG a připojen je taktéž příznak technologie HbbTV – hybridní vysílání (nutný přijímač připojený k internetu).

Signál přechodového multiplexu je již dostupný v Praze (kanál 24), Brně (Kanál 31) a v Ostravě (kanál 31). Další lokality mají podle dřívějšího vyjádření provozovatele multiplexu následovat v prvním čtvrtletí letošního roku. Signálu se tak dočkají i města Hradec Králové, Olomouc, Mariánské Lázně, Pardubice, Teplice, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí a Zlín. Konkrétní regionální členění upřesní společnost Digital Broadcasting po výsledku koordinace všech kmitočtů. Ve finální podobě celoplošné sítě by měl multiplex fungovat od srpna 2018.

autor: lukpo
Spustit audio