České podniky úspěšně vyvážejí do Jižní Ameriky, hlavně do Chile a Peru

České podniky hledají nová odbytiště. Jejich pozornost se poslední dobou obrací také k trhům Jižní Ameriky. Například k Chile. Ta je na rozdíl od některých svých sousedů stabilní a rostoucí ekonomikou. A proto nabízí firmám zajímavé příležitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna v Chile

Elektrárna v Chile | Foto: Jan Sedláček

Například česká společnost Solek Holding tam minulý týden dokončila velkou solární elektrárnu. Do sítě bude zařízení dodávat elektřinu od srpna, instalovaný výkon elektrárny přesáhne po úplném dokončení na sklonku tohoto roku 3 megawatt-peak (označení výkonu solárního panelu v bodě maximálního výkonu).

Solek se v Chile chystá stavět i další dvě elektrárny. A také je bude provozovat a prodávat proud do sítě. I když je Chile vzdálenou lokalitou, ekonomicky je velice zajímavá. Analytik investiční skupiny DRFG Jan Kokta připomíná, že je to 53. nejvyspělejší ekonomika světa.

„A vůbec nejvyspělejší stát Latinské Ameriky dle HDP na obyvatele. Podle údajů Transparency International je Chile 23. nejméně zkorumpovanou zemí světa. V tomto ohledu je na tom podobně jako třeba USA, Austrálie nebo Japonsko,“ říká Kokta a dodává:

Chilské ekonomice se daří

„I chilská ekonomika v posledních letech výrazně rostla. Dokonce i globální recese v letech 2008 a 2009 zde měla velmi malý dopad. V současné době je Chile jako jedna z mála zemí regionu politicky i ekonomicky stabilní.“

Velvyslanec České republiky v Chile Josef Rychtar zdůraznil, že tamní ekonomika je velmi transparentní a otevřená. Proto se teď do ní vyplatí investovat. A radí, jaké zboží by tam mohlo uspět.

„Je tady hodně rozvinutý hornický průmysl, takže se jedná o investice do hornictví, průmyslových výrobků a strojů. Chile je také velmi příjemná země, co se týká slunečního svitu. Takže například fotovoltaické elektrárny jsou tu teď na vzestupu,“ připomíná Rychtar.

Chile je součástí Pacifické aliance volného obchodu. Stejně jako Peru. To je podobně zajímavá země. Má 30 milionů obyvatel a stabilní ekonomiku. Průměrný růst hrubého domácího produktu se tam v posledních pěti letech drží kolem tří procent.

Zdravotnická lůžka, zbraně i bižuterie

Peruánci znají české podniky už z první republiky. V současnosti mají velké povědomí o českém pivu, fotbale, o Praze. Známé jsou tam i české značky.

„Linet, Česká zbrojovka a rád bych zdůraznil Preciosu, která vyrábí bižuterii a skleněné korálky, jež místní indiáni používají pro výrobu tradičních ozdob shakira,“ popsal Emil Ulrych, který příští úterý otevře zastoupení agentury CzechTrade v hlavním městě Limě.

V Peru by mohly uspět i další české podniky. Především zaměřené na důlní průmysl a zpracování rudy, obranu, energetiku, stavebnictví, zdravotnictví, ochranu životního prostředí včetně lesnictví, ale také automobilový průmysl.

V obou zemích má svá zastoupení vládní agentura CzechTrade. Ta českým podnikatelům nabízí aktivní vyhledávání obchodních příležitostí, získávání ověřených obchodních kontaktů nebo třeba prezentaci výrobků exportérů.

Elektrárna v Chile | Foto: Jan Sedláček

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme