České Radiokomunikace počítají s postupným plněním přechodové sítě DVB-T2

28. listopad 2016

V Praze by měl nový DVB-T2/HEVC multiplex zahájit vysílání buďto v lednu, případně v únoru 2017.

Přechodová DVB-T2 síť Českých Radiokomunikací, která bude fungovat jako překlenovací mezi stávajícím standardem DVB-T a jeho pozdějším nahrazením pozemní televizí druhé generace, se bude plnit postupně. Vedení operátora podle informací webu Digitální rádio neočekává, že by hned od počátku byl naplněn multiplex ze sta procent. Jednání o vstupu do tohoto multiplexu budou zahájena v nejbližší době.

V Praze by měl nový DVB-T2/HEVC multiplex zahájit vysílání buďto v lednu, případně v únoru 2017. Jak je již známo, využity budou vysílače Žižkov a Cukrák na kanálu 31. Přechodová síť by měla prakticky kopírovat programově nabídku stávajících DVB-T multiplexů 2 a 3. Není ovšem vyloučeno, že se zde objeví i některé jiné stanice. To ukážou právě jednání s jednotlivými vysílateli. České Radiokomunikace zatím nepožádaly o vydání individuálních oprávnění pro další lokality, protože by v tuto chvíli musely platit zvýšené poplatky za jejich využívání. Nová vyhláška o jejich snížení ještě v tuto chvíli neplatí.

České Radiokomunikace mají v současné době zkoordinováno okolo sedmdesáti procent přechodové sítě, na zbytku se nadále pracuje. Po Praze (a středních Čechách) by v krátké době mělo následovat spouštění DVB-T2/HEVC i v dalších lokalitách. Tento krok lze očekávat na jaře příštího roku. Přechodový multiplex s plným pokrytím republiky by měl být dokončen v průběhu roku 2018. Diváci tedy budou mít na hladký přechod z DVB-T na DVB-T2 čas přibližně tři roky. Po roce 2020 už budou fungovat pouze finální DVB-T2 multiplexy, samotný přechod by měl proběhnout do února 2021.

autor: lukpo
Spustit audio