České Radiokomunikace potvrdily příchod nových televizí, DVB-T2 multiplex je obsazen

21. listopad 2017

Čtyři volné programové pozice operátora už jsou, zdá se, obsazeny. Dvě jsou rezervovány pro kanály Novy, třetí obsadí Šlágr 2 a poslední s velkou pravděpodobností Seznam.cz TV.

30. listopadu v 10 hodin dopoledne bude spuštěno vysílání DVB-T2 přechodového multiplexu Českých Radiokomunikací z vysílačů Jeseník – Praděd a Brno – Kojál. Na dnešním setkání s novináři to oznámili zástupci operátora. Obě lokality budou fungovat na kanálu 28 s výkonem 100 kW. Diváci si budou moci naladit ve „standardním rozlišení“ (qHD formátu) programy z televizních skupin FTV Prima, Óčko, Barrandov, Šlágr TV a TV Noe.

Vysílání v tomto formátu zdůvodnil generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer omezenou kapacitou stávajícího přechodového multiplexu. Do budoucna pochopitelně počítá operátor ve finálních sítích i s vysíláním ve vysokém rozlišení (HDTV). Co se týká obchodního modelu, bude podle Gebauera záležet na samotných televizích. Gebauer konstatoval, že operátor je schopen reagovat na všechny požadavky včetně zpoplatnění jednotlivých programů, osobně by ale preferoval neplacený model.

„Model lineárního obsahu není přežitý. Do budoucna bude tento princip určitě přetrvávat,“ konstatoval generální ředitel operátora. Podle Martina Gebauera v České republice roste počet televizorů připojených k internetu, což přináší rostoucí popularitu takzvaného hybridního vysílání, které na televizorech s podporou standardu HbbTV umožňuje u vybraných televizních stanic přinášet doplňkové služby, jako jsou archivy, vylepšený programový průvodce, alternativní internetové streamy a podobně.

Přechodový DVB-T2 multiplex 12, který provozují České Radiokomunikace, v současné době obsahuje čtrnáct programových z celkem osmnácti možných. Vyjasňuje se tak situace v oblasti obsazení dalších čtyř. Ředitel pro regulaci operátora Marcel Procházka potvrdil, že dvě jsou v tuto chvíli rezervovány pro skupinu Nova (stanice Nova a Nova Cinema). Jednu ze dvou volných pozic obsadí v prosinci Šlágr 2 (v Regionální síti 8 se má objevit již tento týden), poslední by pak měla obsadit podle našich předpokladů Seznam.cz TV, která si otevře vstup do této sítě právě prostřednictvím Regionální sítě 8.

autor: lukpo
Spustit audio