České Radiokomunikace rozšířily testy qHD rozlišení v DVB-T2 experimentu

16. červen 2016

Díky pražskému testu si mohou zájemci naladit stanici FunBox 4K, která nabízí materiály natočené výhradně ve formátu Ultra HD.

České Radiokomunikace vstoupily do další fáze testování v rámci svého DVB-T2 experimentu, který je možné naladit z pražského vysílače Žižkov na kanálu 50. Doposud bylo v této zkušební síti vysíláno pět programových pozic, nově to jsou čtyři programové pozice. Nejde ale pouze o změnu počtu šířených programů, ale zejména o rozšíření testů v takzvaném formátu qHD (čtvrtinovém HD rozlišení), které je možné nabídnout divákům v éře DVB-T2 jako alternativu ke standardnímu rozlišení známému s klasické pozemní televize DVB-T.

V multiplexu jsou tak aktuálně šířeny programové pozice ČT Sport (HEVC), Nova 540p, Prima 540p a FunBox 4K. (dříve pod označením FunBox 4K (HEVC)). Experimentální vysílání ze Žižkova je přípravou Českých Radiokomunikací na spuštění pilotního vysílání DVB-T2 v České republice, které lze v prvních oblastech očekávat pravděpodobně na konci letošního roku. Záležet bude na tom, jak rychle vláda schválí dokument Strategie rozvoje terestrické platformy. Česká republika je jedinou evropskou zemí, kde lze vysílání kanálu FunBox 4K pozemní cestou naladit.

autor: lukpo
Spustit audio