České Radiokomunikace rozšiřují vysílání DVB-T2 na Vysočinu a do části jižních Čech

30. květen 2017

V současné době je v provozu prozatím jediný DVB-T2 multiplex, další sítě mají odstartovat v následujících měsících.

České Radiokomunikace úderem desáté hodiny dopolední spouští vysílání svého přechodového DVB-T2 multiplexu z vysílačů Votice – Mezivrata a Jihlava – Javořice. Majitelé televizorů a set-top-boxů s podporou standardu DVB-T2/HEVC naladí na 28. kanálu programy Prima, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Cool, Óčko, Óčko Expres, Óčko Gold, TV Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Barrandov Family, Šlágr TV a TV Noe.

Nabídku přechodového DVB-T2 multiplexu stále ještě nerozšířily programy mediální skupiny Nova, jmenovitě stanice Nova a Nova Cinema. Komerční televize nejsou spokojeny s obchodním modelem, kdy je nutné za distribuci signálu v rámci pozemního vysílání operátorovi platit, zatímco v kabelových a satelitních službách naopak od provozovatelů těchto sítí poplatky inkasují. Nova by po úplném přechodu na technologii DVB-T2 po roce 2020 toto vysílání svázala s přechodem do HD. Za tuto kvalitu si ale nechá nejsledovanější komerční skupina od operátorů platit.

Doposud byl signál DVB-T2 dostupný pouze divákům v Praze, části středních Čech, v Brně a na Ostravsku. Rozšířením na vysílače Mezivrata a Javořice se dostávají takto šířené programy také k obyvatelům části jižních Čech, případně Vysočiny. České Radiokomunikace budou pokrývat republiku signálem DVB-T2 postupně. Hotovo by mělo být v případě této sítě do konce druhého kvartálu 2018. Operátor Digital Broadcasting, stávající provozovatel DVB-T multiplexu 4, předpokládá, že první vysílače DVB-T2 spustí do léta. Česká televize předběžně předpokládá, že její digitální síť odstartuje na podzim.

autor: lukpo
Spustit audio