České Radiokomunikace si připravily prostor pro příchod nové televize do DVB-T

31. leden 2018

Krok operátora naznačuje, že o pozemní vysílání je stále velký zájem. Počet televizí na trhu, které se o něj zajímá, roste.

České Radiokomunikace si připravily prostor pro příchod nového klienta do Regionální sítě 8, která ve standardu DVB-T pokrývá signálem zejména krajská města. Po kanálu Šlágr 2, který již v MPEG-4/AVC vysílal, byl do tohoto kódování překlopen i program Óčko Expres. V některých regionech se tak díky tomuto kroku vytvoří až dvě volné programové pozice, v Praze a středních Čechách bude jen jedna díky nastavení jednofrekvenční sítě Žižkov – Cukrák.

Překlopení Óčka Expres z MPEG-2 do MPEG-4/AVC může být komplikací pouze pro diváky, kteří si ještě nepořídili DVB-T2 přijímač, který automaticky podporuje i starší video formáty. Operátor počítá s tím, že penetrace novějších boxů a televizorů v domácnostech roste. Aktuálně má DVB-T2 přijímač přes 20 % domácností. České Radiokomunikace potvrzují, jak je pro ně příchod nových klientů důležitý. Potvrzuje to nedávno zařazení Televize Seznam do multiplexu 3, sítě, která byla řadu let označována na odborných konferencích za obsazenou.

autor: lukpo
Spustit audio