České Radiokomunikace spustí přechodovou DVB-T2 síť v Brně a Ostravě

23. březen 2017

Přechodový multiplex obsahuje programy z DVB-T sítí 2 a 3, druhá zmiňovaná má přitom pokrytí „pouze“ 95.7 % populace. Přechodový multiplex DVB-T2 by se měl blížit téměř ke 100 %.

20. dubna spustí České Radiokomunikace svůj přechodový DVB-T2 multiplex v Brně a Ostravě, kam se vysílání rozšíří po pražských vysílačích Žižkov a Cukrák. V rozhovoru pro Televizníweb.cz to uvedl Marcel Procházka, ředitel pro strategii a rozvoj tohoto operátora. V Brně bude přechodová síť šířena z vysílačů Hády a Barvičova, v Ostravě z Hošťálkovic a Hladnova. V obou městech bude použit kanál 28, v Praze se využívá kanál 31.

V současné době obsahuje přechodový multiplex Českých Radiokomunikací programy Primy, Barrandova, Óčka a Šlágr TV – celkem 11 televizí. Stanice skupiny Nova v ní prozatím chybí, operátor s ní nicméně jedná. K této fázi se však České Radiokomunikace nevyjadřují. Kdy se bude přechodová DVB-T2 síť rozšiřovat do dalších lokalit? „Skutečně to závisí na tom, jestli a jak bude schválena diginovela zákona o elektronických komunikacích. Protože pokud by schválena nebyla, tak to celý proces uvolňování pásma 700 MHz dává do poměrně velké nejistoty,“ uvedl Procházka.

Přechodový multiplex Českých Radiokomunikací má mít, jak je již známo, 26 základních vysílačů. Po dokončení výstavby na jaře 2018 by se mělo začít postupně s budováním dokrývačů. Televizní diváci si v některých lokalitách s příjmem televizních programů polepší. Přechodový multiplex obsahuje programy z DVB-T sítí 2 a 3, druhá zmiňovaná má přitom pokrytí „pouze“ 95.7 % populace. Přechodový multiplex DVB-T2 by se měl blížit téměř ke 100 %. Schválení diginovely zákona o elektronických komunikacích souvisí i s plánovanou výstavbou sítě České televize, která má nabídnout všechny její programy v HD kvalitě.

autor: lukpo
Spustit audio