České Radiokomunikace spustily DVB-T2 z vysílačů Klínovec a Ploštiny

28. únor 2018

V západních Čechách šíří vysílač signál s výkonem přibližně 50 kW, ve Zlínském kraji s poloviční silou. V multiplexu je aktuálně osmnáct televizních programů ve formátu qHD.

Úderem desáté hodiny dopolední bylo vysílání DVB-T2 rozšířeno v případě Českých Radiokomunikací do dvou nových lokalit. Přechodová síť dominantního operátora je nyní dostupná i v Karlovarském a Zlínském kraji. Nově spuštěnými vysílači jsou Jáchymov – Klínovec a Valašské Klobouky – Ploštiny. Přechodová síť Českých Radiokomunikací tak v současné době pokrývá 97,9 % domácností.

Součástí programové nabídky jsou programy z rodiny Nova, FTV Prima, Barrandov, Óčko, TV Noe a Šlágr. K divákům se dostávají ve formátu qHD například nové stanice Barrandov Family nebo Óčko Expres. „Souběžné vysílání nové DVB-T2 sítě se stávajícími DVB-T sítěmi divákům zajistí plnou přístupnost televizních programů i v době přechodu. Ještě v tomto roce pokryjeme DVB-T2 signálem 99 % obyvatelstva. Pokrytí tak bude tedy stejné nebo lepší, než jaké má pozemní televizní vysílání dosud,“ uvedl Martin Gebauer, generální ředitel operátora.

Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 alokovány pro mobilní datové sítě „5G“. Pozemní vysílání využívá zhruba 60 % domácností v České republice a je to jediná televizní platforma, která je pro diváky v tuto chvíli bezplatná. Pokud diváci nyní neplánují nákup nového televizoru nebo set-top boxu, nemusí nic řešit, protože stávající DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020. To znamená, že diváci mají čas na nákup nového přijímače.

Technické parametry:

Jáchymov – Klínovec: kanál 31, horizontální polarizace, výkon ERP přibližně 50 kW
Valašské Klobouky – Ploštiny: kanál 22, horizontální polarizace, výkon ERP přibližně 25 kW

autor: lukpo
Spustit audio