České Radiokomunikace ukončily experimentální vysílání DVB-T2 ze Žižkova

1. březen 2017

V této digitální síti se v minulosti objevily například placené kanály FunBox 4K nebo Film Europe. Kmitočtový příděl byl již vymazán také z databáze na webu telekomunikačního úřadu ČTÚ.

České Radiokomunikace ukončily experimentální vysílání ve standardu DVB-T2 ze stanoviště Praha – Žižkov. Stalo se tak krátké předtím, než operátor zahájil ostrý provoz přechodové sítě na kanálu 31. Experimentální vysílání tak tímto krokem prakticky ztratilo význam.

Operátor v minulosti šířil v testovacím multiplexu vysílání ve standardním, vysokém i ultra vysokém rozlišení. Před několika lety využil digitální síť i pro testy placené televize.

Připomeňme, že díky experimentálnímu multiplexu měli diváci možnost v minulosti sledovat například placené kanály Film Europe nebo Eurosport. Po dobu několika měsíců tu byla dostupná i stanice FunBox 4K. Po přechodu do ostrého režimu byl ale program z této digitální sítě odpojen a na satelitu už je nyní kódován. Experimentální multiplex Českých Radiokomunikací využíval pro šíření signálu kanál 50 a vertikální polarizaci. Výkon vysílače byl necelých 20 kW. V poslední fázi probíhaly v této síti testy kanálu ČT Sport v několika obrazových formátech a rozlišení.

autor: lukpo
Spustit audio