České středohoří: Pohorský vrch

12. listopad 2013

České středohoří je místem, kde se dá chodit téměř donekonečna. Pokaždé vám dokáže nabídnout něco jiného - a především jedinečný pocit z dlouhých výletů. I když se vracíte na stejná místa, zážitek z nich bývá většinou pokaždé úplně jiný. Tentokrát se vypravíme na Pohorský vrch.

Vypravíme se na něj společně s Davidem Hertlem a s Tomášem Hlaváčkem, člověkem, který už řadu let opravuje památky v Úštěku a jeho okolí.

„České středohoří nabízí spoustu zajímavých míst – ať už to jsou konojedské bochníky nebo kalvárie na Ostrém...“ vypočítává Tomáš Hlaváček a pokračuje: „Jedno zapomenuté místo, kde nikoho nepotkáte, je náhorní plošina mezi Lovečkovicemi a Verneřicemi, kde je také Víťova rozhledna a Pohorský vrch.“

Jedná se o malý kopeček, ležící v nadmořské výšce 601 metrů, odkud můžete vidět na všechny strany. Můžete z něj vidět jak Krušné hory, tak Děčínský Sněžník nebo Růžovou horu v Českosaském Švýcarsku, Krompach, Ralsko, Bezděz, Říp...

Na kopec nevede žádná značka, ale dá se na něj vyrazit z obce Pohorsko po lukách. Pokud se na něj vydáte třeba z Mukařovic, budete na jeho nalezení nejspíše potřebovat mapu. Cestou zpět se můžete zastavit v nedalekém Levíně, kde se natáčel například film Páni kluci a který také stojí za návštěvu.

Na Pohorský vrch lze dojít také po polních cestách z Verneřic. I tahle cesta stojí za to - budete opět odměněni skutečně nádhernými výhledy na České středohoří.


Zvětšit mapu
Spustit audio