České zemědělství loni vydělalo rekordních 23 miliard korun

Čeští zemědělci loni vydělali rekordní částky. Zisk odvětví se vyšplhal na rekordních 23 miliard korun. To je o 40 procent více než rok před tím a vůbec nejvíce od roku 1998.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pole obilí

Pole obilí | Foto: Ladislav Bába

Důvodů, proč se zemědělcům v loňském roce mimořádně dařilo, je několik.

„Jednak byly v průběhu loňského roku docela dobré ceny, jednak byla dobrá úroda hospodářských plodin, lepší než v předchozích letech," objasňuje agrární analytik Petr Havel.

"Zastavil se také propad živočišné produkce, to znamená, už jsme loni přestali vyrábět méně a méně zejména vepřového masa.“

Přehrát

00:00 / 00:00

České zemědělství loni zaznamenalo nejvyšší zisk od roku 1998. Důvody objasnil agrární analytik Petr Havel

K rekordním ziskům výrazně pomohly i masivní dotace. Zemědělci loni získali z národních a evropských fondů 33 miliard korun.

„Evropské peníze jsou pořád hodně významné, protože finančních prostředků je přes 40 miliard korun ročně. My ze státního rozpočtu dáváme 1,7 miliardy korun v loňském roce, takže opravdu evropské finanční prostředky jsou klíčové pro rozvoj našeho zemědělství a potravinářství,“ připomíná ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zemědělci a producenti potravin také více exportovali do zahraničí. Sankce ze strany Ruska neměly prakticky žádné přímé dopady. Zemědělský export do Ruska totiž nebyl ani před vyhlášením sankcí příliš významný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co stojí za dobrými výsledky českého zemědělství v loňském roce, se Radiožurnál ptal ministra Mariana Jurečky

„Problém je, že se to může projevit v dalších letech, protože byly nastartované nějaké dohody a smlouvy, které možná nebudou realizovány,“ upozorňuje analytik Havel.

Zemědělcům se loni dařilo hlavně v rostlinné výrobě, která v celkové produkci dosáhla 80 miliard korun. Sklizeň obilovin byla třetí nejvyšší v historii.

Dařilo se ale i živočišným komoditám. „U komodit, jako ne například mléko, produkce rostla a v loňském roce i cena byla nadprůměrně vysoká,“ dodal ministr Jurečka.

Jak si povede české zemědělství v letošním roce, je podle něj těžko odhadovat, nicméně Jurečka věří v dobrý výsledek. „Troufnu si tvrdit s mírným optimismem, že výsledek by mohl být v rozmezí 17 až 20 miliard korun, a budu rád, kdybychom se přiblížili k roku 2014,“ říká ministr.

ČSÚ: Zisk českého zemědělství loni dosáhl rekordních 22,9 mld. Kč | Foto: ČTK

mta, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme