Česko a 9 dalších zemí protestují proti plánovanému rozšíření plynovodu Nord Stream

Plánované rozšíření plynovodu Nord Stream odmítá Česko a devět dalších zemí Evropské unie. Ve společném dopise Evropské komisi podle agentury Reuters napsaly, že plány na rozšíření plynovodu jdou proti zájmům unie a jsou rizikem pro stabilitu na Ukrajině. Nord Stream přivádí zemní plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa, a obchází tak území Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod (ilustrační foto)

Plynovod (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ruský plynárenský gigant Gazprom se dohodl se západoevropskými energetickými firmami na zdvojnásobení kapacity Nord Streamu.

Česko a dalších devět států se bojí, že tím Západ ztratí o Ukrajinu zájem a uvolní místo Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co by pro Ukrajinu znamenalo rozšíření plynovodu Nord stream, mluvila ukrajinistka Lenka Víchová

Navíc jde i o poplatky za tranzit plynu, jak připomněl slovenský premiér Robert Fico: „Ukrajina přijde o miliardu a Slovensko o stovky milionů eur.“

Podle ukrajinistky Lenky Víchové se Rusku jedná o potrestání Ukrajiny.

„Mám pocit, že vlastně o nic jiného nejde, protože dodávky plynu přes Ukrajinu jsou docela stabilní a nejsou nijak ohroženy. Ale Rusko potřebuje Ukrajinu potrestat a také se ji snaží odtrhnout od Evropy, to znamená zkontaktovat se s Evropou mimo Ukrajinu,“ řekla Lenka Víchová ve vysílání Českého rozhlasu.

Země střední a východní Evropy chtějí, aby o Nord Streamu jednal prosincový summit evropských lídrů. Evropská komise už dřív řekla, že rozšíření plynovodu jde proti evropským snahám o energetickou bezpečnost.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme