Česko chce povolit zásahy polské policie v příhraničí. Od října mohou v Čechách operovat Němci

Česká republika chce podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) prohloubit česko-polskou policejní spolupráci tak, aby policisté obou zemí měli možnost zasahovat i na části území druhého státu. Chovanec to řekl po schůzce s německým ministrem vnitra Thomasem de Maiziérem. Právě ve vztahu k Německu bude brzy platit smlouva, která umožní policejní zásahy až deset kilometrů na území druhého státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí policisté chtějí zpřísnit kontroly u hranic s Českem

Němečtí policisté chtějí zpřísnit kontroly u hranic s Českem | Foto: Jiří Hošek

„My teď připravujeme novelizaci česko-polské smlouvy, která je z roku 2002, takže bychom chtěli, aby v trojmezí, tedy Polska, Česka a Německa, byly možnosti všech policejních sborů shodné,“ uvedl Chovanec. Německo už podle něj podobnou smlouvu s Polskem má.

Česko-německá smlouva vstoupí v platnost 1. října a umožní mimo jiné rychlý operativní zásah na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života. Takový zásah bude možný v pásmu deseti kilometrů od společné hranice.

„Česko-německá smlouva by měla pomáhat prioritně ve třech oblastech kriminality. Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut,“ poznamenal český ministr.

Ke smlouvě, která byla podepsána v Praze 28. dubna 2015, je podle něj nutné doplnit ještě některé prováděcí vyhlášky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme