Česko dostalo z EU víc peněz, než odvedlo. Čistý příjem je téměř 67 miliard korun

Česká republika získala v prvním pololetí z rozpočtu Evropské unie o 66,6 miliardy korun víc, než do něj odvedla. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí. Tento čistý příjem je druhý nejvyšší od vstupu země do unie v roce 2004. Víc peněz Česko dostalo loni, a to skoro 127 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pětiseteurová bankovka

Pětiseteurová bankovka | Foto: CC0 Public domain

Česko v prvním pololetí obdrželo z rozpočtu Evropské unie celkem 85,9 miliardy korun. Na druhé straně odvedlo 19,3 miliardy.

Získalo tak sice z evropského rozpočtu víc peněz, než do něj odvedlo, loni byl ale čistý příjem o 60,2 miliardy korun vyšší. Podle ministerstva financí je to dáno dvěma faktory.

V roce 2015 bylo čerpání výrazně navýšeno uvolněním plateb, které byly v předcházejících letech pozastaveny, a tudíž nevypláceny. Druhým vlivem pak je ukončování programového období 2007 až 2013 a s tím související přirozený menší tok peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko dostalo z EU víc peněz, než odvedlo. Čistý příjem je téměř 67 miliard korun. Komentuje ekonom a člen EHSV Petr Zahradník

Klíčovou úlohu v prvním pololetí letošního roku sehrálo podle ministerstva čerpání prostředků ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti dobíhajícího programového období 2007 až 2013.

Na politiku soudržnosti Česko celkově za první pololetí letošního roku obdrželo 64,3 miliardy.

Příjmy ze Společné zemědělské politiky činily 21,7 miliardy korun, z toho objem přímých plateb 18,2 miliardy korun.

Podle ekonoma a člena Evropského hospodářského a sociálního výboru Petra Zahradníka ale už Česko v příštích letech s podobně vysokými příjmy počítat nemůže.

„V současné době jedeme podle programového období 2014 až 2020, ve kterém i jako země máme o více než 100 miliard korun méně. Čím více budeme bohatnout, tak tím méně na nás připadne z evropského rozpočtu,“ vysvětlil Zahradník.

Celkově od vstupu do EU v květnu 2004 tak ČR do konce letošního června zaplatila do rozpočtu EU 448,5 miliardy korun a získala z něj 1076,3 miliardy korun. Celkově tak ČR dosud získala z EU o 627,8 miliardy korun více, než do něj odvedla.

Stejně na tom jsou podle posledních údajů Evropské komise z roku 2014 země, které vstoupily do unie v roce 2004 spolu s Českem. Naopak objem odvodů nad příjmy převažuje o původních zemí EU, jako jsou Německo, Francie a Itálie.

V roce 2014 tak bylo největším přispěvatelem do rozpočtu EU Německo, které odvedlo přes 15,5 miliardy eur (cca 419 miliard Kč) více, než z něj dostalo. Naopak největším příjemcem peněz bylo Polsko, které získalo z rozpočtu EU o 13,7 miliardy eur více, než do něj odvedlo.

Čistá pozice ČR vůči rozpočtu EU | Foto: ČTK

Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme