Česko je na tom v oblasti kyberbezpečnosti velmi dobře, tvrdí člen oceněného týmu expertů

15. květen 2017

Oficiální potvrzení vysoké úrovně své práce dostali před několika týdny členové bezpečnostního týmu Masarykovy univerzity. Obdrželi nejvyšší možnou certifikaci organizace Trusted Introducer, což skupinu z Ústavu výpočetní techniky řadí mezi 20 nejlepších týmů Evropy.

„Velmi nás ocenění těší, velmi jsme na něm zvláště poslední rok pracovali,“ uvedl v Magazínu Leonardo člen týmu Jan Vykopal.

Ten připomněl, že v tomto oboru je velmi těžké měřit bezpečnost a srovnávat týmy mezi sebou.

„Kybernetická ochrana je velmi široké pole, kam patří nejen obrana proti útokům zvenčí, ale i zevnitř. Existuje spousta případů, kdy zaměstnanec stáního úřadu nebo soukromé společnosti vynesl data ven. Jedním z takových případů je i kauza Edwarda Snowdena.“


„Máme nejrůznější výzkumné a vývojové projekty. Snažíme se přinést nástroje, které včas a rychle pomohou zachytit a odhalit kybernetické útoky. Pořádáme také kybernetická cvičení, protože kyberbezpečnost není jen o nástrojích a technologiích, ale i o propojení lidského faktoru. Potřebujete dobře vyškolený personál, aby dokázal dobře reagovat.“

Oceněný brněnský tým tvoří asi 25 osob. „Číslo je jen přibližné, protože k nám patří i studenti Masarykovy univerzity. Jedna složka naší práce je ochrana bezpečnosti univerzitní počítačové sítě, druhá je posouvat stav poznání v oboru kyberbezpečnosti dál.“

„Ukázalo se že Česká republika je na tom v oblasti kyberbezpečnosti velmi dobře,“ soudí Vykopal.

A má k tomu dobrý důvod: Češi také uspěli na největším světovém cvičení, které pořádá kybernetické centrum NATO. Český tým složený z expertů z celé republiky obsadil první místo.

„Jsou zde profesionálové, kteří disponují kvalitními dovednostmi a znalostmi, a dokážou je také na konkrétním případě předvést,“ chválil expert.

Útoků bude přibývat, potvrzuje odborník

Bude počet kyberútoků v budoucnu růst? „Je to trend… Kyberválka je pojem, se kterým například Spojené státy běžně pracují, a považují kyberprostor za další bojiště.“

I na české úrovni je kyberútokům věnována velká pozornost, jak ukazují změny kompetencí vojenského zpravodajství a záměr vybudovat Národní centrum kybernetických sil. Vzniká i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Dá se očekávat, že útoků bude přibývat, ale také o nich budeme čím dál tím více vědět, protože instituce, organizace a celé státy se na toto připravují, a vidí útoků čím dál tím víc. Proto může vypadat, že útoků přibývá, ale ony se také více odhalují,“ načrtl kybernetickou budoucnost Jan Vykopal.

autoři: jkl , oci
Spustit audio