Česko opět čekají tropické teploty, v sobotu přijdou i intenzivní bouřky

Český hydrometeorologický ústav vydal varování kvůli velmi vysokým teplotám, které v příštích dnech hrozí Česku. Do střední Evropy začíná proudit velmi teplý vzduch z Afriky a jeho příliv zesílí v pátek a především v sobotu, kdy rtuť teploměru vyšplhá až k tropickým 37 stupňům. Na sobotu ale meteorologové předpovídají i velmi silné bouřky, po nich se mírně ochladí, začátkem dalšího týdne ale přijde opět oteplení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy). | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V pátek se nejvyšší denní teploty vyšplhají na tropických 31 až 35 stupňů Celsia a ojediněle, zejména na severozápadě Čech, se objeví i bouřky.

V sobotu teploty vystoupí ještě výše, na 32 až 36 stupňů, na východě Čech a jihovýchodě Moravy může být až 37 stupňů. V sobotu ale přijdou také bouřky, které budou místy velmi intenzivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko čeká tropické počasí. Podrobnou předpověď představil Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu

V neděli už bude většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky a v jihovýchodní polovině místy bouřky, které budou ojediněle intenzivní. Nejvyšší denní teploty budou na konci víkendu oproti předešlým dnům nižší, vystoupí na 23 až 27 stupňů, na jihovýchodě území na 30 °C.

Začátek dalšího týdne přinese opět oteplení. V pondělí by se měly denní teploty pohybovat v rozmezí 26 až 30 °C, od úterý pak budou ještě stoupat. Obloha by v příštím týdnu měla být polojasná až jasná, při zvětšené oblačnosti se vyskytnou ojediněle přeháňky.

Teplota vody v českých nádržích se pohybuje většinou kolem 21 stupňů Celsia. Nejteplejší voda, 23 stupňů, je v Máchově jezeře, nejchladnější v Hlučíně. Tam se pohybuje kolem 19 stupňů.

Slunečné počasí beze srážek hlásí také většina evropských přímořských letovisek. Například v chorvatském Dubrovníku je teplota vzduchu 32 stupňů, moře má 25 stupňů. Tepleji je v okolí Říma v Itálii, vzduch kolem 36 a voda kolem 27 stupňů, v Řecku na Rhodosu je 34 stupňů a moře má 26 stupňů. Turecká Antalya hlásí 37 stupňů a teplotu vody 27 stupňů.

Přímořská letoviska - teplota vzduchu a vody | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme