Česko zasáhly vydatné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a silným větrem

Územím Česka se prohnaly silné bouřky. Srážky postupovaly od západu na východ a v noci zeslábly. V Plzeňském a Jihočeském kraji se zvedly hladiny některých řek. Vydra v Modravě a Úterský potok dosáhly druhého povodňového stupně. Už v sobotu odpoledne a večer zasáhly bouřky kromě jižních Čech i Vysočinu a Liberecký kraj. Provázely je kroupy o velikosti až tři centimetrů, přívalové deště a nárazový vítr. Více výjezdů tak měli hasiči, kteří odstraňovali spadané stromy a odčerpávali vodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Třeboňsku doprovázely bouřky také kroupy.

Na Třeboňsku doprovázely bouřky také kroupy. | Foto: Mária Pfeiferová

V jižních Čechách měli hasiči kvůli počasí nejvíc práce na Táborsku, uvedla mluvčí tamních hasičů Vendula Matějů. Hasiči zasahovali na 12 místech v kraji.

Na Táborsku hasiči podle ní vyjeli k pěti popadaným stromům z celkem třinácti, které spadly na jihu Čech. „Dále čerpali vodu na farmě v Sudoměřicích u Bechyně a také v podchodu u železniční stanice ve Veselí nad Lužnicí,“ řekla Matějů. Na farmě museli také zachránit kuřata.

Ve Veselí nad Lužnicí také voda zatékala do jednoho z domů a zaplavila třídu Československé armády. Ulice kvůli tomu byla dvě hodiny zavřená, v sobotu k večeru ale už byla znovu průjezdná.

Tropická vedra ukončí silné bouřky s krupobitím. V neděli se ochladí

Číst článek

Vodu museli hasiči odčerpávat i z deseti sklepů na Ústecku. Středočeští hasiči zasahují u zhruba čtyřiceti případů, většina z nich je na Mladoboleslavsku a na Mělnicku, řekl mluvčí Petr Svoboda.

„Většinou jde o popadané stromy a větve, které zasahují do vozovky. V Benátkách nad Jizerou zasáhl rodinný dům blesk,“ potvrdil Svoboda.

Na rozhraní Jihočeského kraje s Vysočinou se bouřky v pátek k večeru téměř nepohybovaly, doprovázely je ale kroupy v průměru až do 3 centimetrů, přívalový déšť a silné nárazy větru.

Na Třeboňsku doprovázely bouřky také kroupy. | Foto: Mária Pfeiferová

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Tomáš Bystrý, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme