Českokrumlovský hrad a zámek očekává za letošní rok rekordní návštěvnost

Českokrumlovský hrad a zámek doslova praská ve švech. Za rekordní návštěvností stojí chladnější léto a také trend navštěvovat památky zapsané na seznamu UNESCO. Denně zámkem projdou tisíce lidí z Česka i ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov

Český Krumlov | Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported, GNU General Public License, verze 1.2, Ondřej Koníček

V renesanční části českokrumlovského zámku jsou zrovna desítky turistů.

„Letošní návštěvnost je v porovnání s loňským rokem vskutku rekordní. Loňských necelých 230 tisíc návštěvníků jsme překonali o téměř 41 tisíc,“ říká Milan Antoš ze Správy českokrumlovského hradu a zámku.

„Posledních deset let patří mezi nejnavštěvovanější areály České republiky. O první místo v pořadí návštěvnosti se v současné době pere s Lednicko-valtickým areálem,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvnost českokrumlovského hradu a zámku se zajímala reportérka Mária Pfeiferová

A tak je na místě otázka, jaký nárůst počtu návštěvníků areál ještě zvládne. „Myslím, že se dostáváme na absolutní strop, co se týká návštěvnosti, s ohledem na personální zabezpečení a pochopitelně i ekonomické zabezpečení chodu návštěvnického provozu,“ soudí Antoš.

Průvodce Petr Vacek je při provádění na českokrumlovském hradě a zámku nováčkem. „Jeden průvodce zvládne za den maximálně šest, v extrémním případě sedm prohlídek,“ tvrdí. Jeho rekord je asi tři sta lidí v jediném dni.

Návštěvnost hradu a zámku by mohla být v letošním roce rekordní. Očekávají zde až 350 tisíc návštěvníků.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme