Česko-německý pár rysa ostrovida je novinkou naučné stezky na Kvildě

16. srpen 2016

Výběh pro rysy v úterý dopoledne otevřela Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava nedaleko obce Kvilda. První návštěvníci už v něm mohou zahlédnout česko-německý zvířecí pár, který se seznamuje s novým prostředím.

Rys David se zotavuje po operaci nohy. Jedná se o samce, kterého před čtyřmi lety srazilo auto a po mimořádně náročné léčbě žil ve stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci.

Rysici Kate přivezli na Kvildu jen pár minut před slavnostním otevřením výběhu z Německa. „Vypustíme ji rovnou do výběhu. Ona si možná nejprve najde nějaké místečko, kde se schová, ale jinak je zvyklá na veřejnost, takže myslím, že nebude problém. Je to nádherná kočka, myslím, že se našemu Davidovi bude líbit a že z nich bude nádherný pár,“ komentoval František Hrůza, vedoucí návštěvnického centra na Kvildě.

Samice se narodila už v zajetí, a tak je zvyklá na kontakt s lidmi. František Hrůza věří, že se jí v novém domově na Šumavě bude líbit. „Pro výběh tady vybrali pěkné prostředí. Venkovní prostor, který bude Kate obývat společně s Davidem, zabírá asi půl hektaru,“ dodal.

Výběh napodobuje přirozené prostředí rysů. „Udělali jsme jim tam taková místa, kde se mohou skrýt. A protože kočky rády pozorují dění kolem sebe z vyvýšených míst, mají tam i kamenné mohyly, na které mohou vylézt,“ popsal František Hrůza.

Návštěvníci mohou zvířata pozorovat ze zastřešené vyhlídkové věže. Areál je otevřený denně od 8.30 do 16.30 hodin.

autor: Václav Malina
Spustit audio