Českou Lípou obcházejí asistenti prevence kriminality. V problémových lokalitách dohlíží na pořádek

Českolipská městská policie má nově asistenty prevence kriminality. Pomáhat budou strážníkům při komunikaci s lidmi v problémových lokalitách. V nedalekém Novém Boru už asistenti fungují od takzvaného mačetového útoku v roce 2011 a strážníkům se osvědčili při řešení nejrůznějších situací. V České Lípě pracují teprve tři týdny a pravidelně navštěvují problémová místa, kde dohlíží například na pořádek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asistenti prevence kriminality v České Lípě

Asistenti prevence kriminality v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas

V městské části Dubice u takzvaného parlamentu je rušno. Jde o problémovou lokalitu. Asistenti prevence zde s obyvateli zrovna řeší nepořádek kolem domu. „Když jsme tady, tak lidem domlouváme, aby udržovali pořádek, nebo aby se večer zamykalo," vysvětluje jeden ze dvou preventistů Petr Riemer.

„Jedná se o jednu z problémových lokalit. Strážníci sem často jezdí řešit různé události, potírat různou trestnou činnost. To je důvod, proč se rozjel projekt asistent prevence kriminality. Ti jsou určení pro tyto problémové lokality, kde navazují kontakt," doplňuje velitel českolipské městské policie Vladimír Jeník.

Asistenti fungují ve městě asi tři týdny, ale vyložené konflikty řešit zatím nemuseli.

„To vlastně ani konflikt nebyl. Na sídlišti Sever byl asi dvanáctiletý chlapec, který měl být ve škole a nebyl. Řešili jsme to a jeho mamince se to moc nelíbilo," dodává asistentka prevence kriminality Anděla Jirásková.

Sídliště Sever je nejproblematičtějším místem. Schází se tam narkomani i mládež popíjející alkohol.

Asistenty platí město z dotací ministerstva vnitra. Pokud se do konce roku osvědčí, bude město žádat o další peníze, aby preventisté ve městě mohli fungovat dál.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme