‚Českou televizi ovládá banda kolem TOP 09.‘ Prezident kritizoval veřejnoprávní televizi

Prezident Miloš Zeman veřejně kritizoval Českou televizi. Ta podle něj není objektivní, nezávislá ani profesionální. Podle prezidenta ve veřejnoprávní televizi pracují mentální puberťáci a ovládá ji banda kolem TOP 09. Zeman to prohlásil při křtu knihy „Černá kniha Česká televize“ novináře Petra Žantovského, který spolupracuje s Parlamentními listy. Televize nařčení odmítla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nemám rád, když novináři píší žlučí a nikoli mozkem. Fakta mi říkají, že Česká televize není ani objektivní, ani nezávislá, a co je nejhorší, není ani profesionální,“ kritizoval Zeman veřejnoprávní médium.

Jako důkaz ke svému tvrzení si prezident vybral kritiku vysílání amerických prezidentských voleb nazvané Americká volební noc, vysílanou 9. listopadu na ČT 24. „Beseda byla v poměru čtyři nula ve prospěch Clintonové, což je jeden z mnoha důvodů, že naše televize není objektivní a že je ovládána jakousi bandou soustředěnou především kolem TOP 09.“

Babiš žádá postih redaktorů České televize kvůli reportážím o nákupu dluhopisů

Číst článek

Americkou volební noc už přitom dříve kritizovala i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Česká televize podle RRTV porušila zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání, když při informování o volbách odvysílala „nevyvážené a neobjektivní zpravodajství, během něhož docházelo k nadržování jedné straně“.

„Nikdo z desítek lidí připravujících toto vysílání neměl samozřejmě sebemenší zájem na vyjadřování preferencí kteréhokoliv z kandidátů,“ vyjádřili se v odpovědi pro RRTV František Lutonský a Michal Kubal, zástupci šéfredaktora zpravodajství ČT.

Zeman jednání Rady kvitoval. I tak si ale neodpustil jednu poznámku na její adresu. „Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je odvážná po vítězství Donalda Trumpa, ale nejsem si tak úplně jist, zda by tuto výtku udělila, kdyby vyhrála paní Hillary Clintonová.“

Veřejnoprávní Česká televize se Zemanovými výroky nesouhlasí. „Podle aktuálních analýz nezávislých agentur, které jakožto kontrolní orgán ČT projednávala Rada České televize, je zpravodajství České televize vyvážené a patří k nejdůvěryhodnějším informačním zdrojům v České republice (ad ostatní aktuální data zde),“ napsala serveru Lidovky.cz mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Zeman se do České televize opřel na křtu knihy „Černá kniha České televize“, kterou napsal novinář Petr Žantovský. Ten je znám jako spolupracovník serveru Parlamentní Listy. „Přeji, aby i tato kniha trochu přispěla k prozření uživatelů České televize, jakož i politiků, kteří konec konců rozhodují o jejím osudu,“ uzavřel.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme