Česku hrozí sankce od EK, pokud nerozšíří seznam chráněných lokalit Natura 2000

Česká republika musí do konce roku rozšířit seznam chráněných oblastí Natura 2000, jinak jí hrozí pokuty a další sankce. Oznámilo to dnes ministerstvo životního prostředí. Nově by se na list mělo dostat 55 oblastí, kde žijí vzácné rostliny a živočichové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obora Hvězda

Obora Hvězda | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Jan Loužek

Evropská komise také chce, aby Česko do seznamu zahrnulo i sedm lokalit, které už v minulosti výslovně požadovala zapsat.

Týká se to třeba břehů Labe u Přelouče, kde žijí vzácné druhy motýlů, nebo Dobřan, kde se daří kuňce žlutobřiché. Ochránci přírody lokality vybírali na základě odborných kritérií.

„Všech těch 55 lokalit, které doplňujeme, jsou navázané na požadavky Evropské komise,“ říká Veronika Vilímková z ministerstva životního prostředí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropsky významné lokality by se měly v Česku rozšiřovat. O možných lokalitách mluví náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský

Je mezi nimi například Labské údolí, meandry řeky Jihlavy, Žermanický lom, Letiště Medlánky nebo Zubří.

„Jsou to rozmanitá stanoviště, dovolím si tvrdit nejcennější – lesní, vodní a luční ekosystémy s významnými ohroženými a chráněnými druhy,“ přibližuje náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Smyslem zařazení na seznam Natury 2000 je ochrana těchto „evropsky významných“ stanovišť a druhů.

Hrad Točník (zřícenina) | Foto: Národní památkový ústav

Pokud Česká republika do konce roku neschválí nový seznam, hrozí jí v lednu od Evropské komise vysoké pokuty.

Evropsky významné lokality - jsou místa v celé Evropě, která tvoří síť chráněných území, kde žijí ohrožené druhy živočichů nebo rostlin. V Česku mezi takové lokality patří Obora Hvězda v Praze, horní tok Tiché Orlice nebo Svatý kopeček u Mikulova. Návštěvníci mají vstup neomezený, pro majitele pozemků platí přísnější pravidla pro využití i výstavbu.

„Sankce za den je 10 tisíc euro, paušální sankce jednorázová dva miliony euro a potom nemožnost čerpání evropských dotací,“ uvádí Dolejský.

Seznam nových lokalit Natura 2000 teď projednají zástupci dotčených ministerstev. Vláda by o něm mohla rozhodnout na podzim. Platit by měl od 1. ledna 2016.

S dalším rozšiřováním území lokalit Natura 2000 nesouhlasí Česká lesnická společnost. Podle jejího předsedy Pavla Draštíka se v Česku neřeší náhrada za potíže, které vzniknou vlastníkům pozemků – třeba kvůli složitějším pravidlům pro těžbu dřeva.

MŽP navrhuje rozšířit seznam o 55 míst o rozloze 177,843 km2
Nově by systém Natura 2000 zabíral 10,2 % územní ČR
EK výslovně žádá zapsat 7 oblastí: Labské údolí, Slavíkovy ostrovy, Labišťata, Žďánický les, Dobřany, meandry Jihlavy a Vidnavu.

„Zákon připouští velikost seče hektar, a když se třeba schvaluje území, kde je Natura, tak se seč omezuje třeba na velikost 20 arů, což samozřejmě je omezení, protože to má ekonomický dopad na vlastníka, když musí hospodařit jen na menších prvcích toho lesa,“ postěžoval si Draštík.

Podle Dolejského je náhrada újmy za omezení hospodaření v lesích řešena v zákoně o ochraně přírody a krajiny a podzákonných normách:

„Dotčení vlastníci a správci lesů mohou každoročně do konce března podávat žádost na náhradu újmy, která je vyplácena vždy za rok, a jsou kompenzováni.“

„Z iniciativy životního prostředí probíhají jednání s ministerstvem zemědělství o možnosti případného přehodnocení vlastního výpočtu, náhrady za omezení hospodaření v lesích, zejména u nestátních vlastníků.“

Podle slovenských podnikatelů systém brání rozvoji regionů

Mezi země s největším počtem chráněných lokalit v systému Natura 2000 patří Slovensko. Místní podnikatelé si ale stěžují, že přísná ochrana přírody často brání rozvoji regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR musí do konce roku rozšířit seznam chráněných oblastí Natura 2000. Vojtěch Kotecký z Analytického centra Glopolis věří, že se návrh prosadí

Kvůli novým oblastem Natura 2000 už padlo na Slovensku několik projektů na výstavbu nových lanovek, lyžařských středisek, cyklostezek anebo zábavních parků.

Lidé v regionech s vysokou nezaměstnaností si také často stěžují, že nemůžou k podnikání, například k agroturistice, využít vlastní pozemky. Ty byly mnohdy bez vědomí majitelů do systému zahrnuty.

Ministerstvo životního prostředí proto pravidelně přezkoumává vybrané lokality. Tak, aby se například nechránila území, kde už to není nutné a kde by naopak turistický ruch napomohl ekonomicky zaostalému regionu.

Petr Vavrouška, Lenka Jansová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme