Česku se příliš nedaří třídit bioodpad. Ministerstvo chystá přísnější zákon

Česku se příliš nedaří třídit bioodpad. Ročně ho každý z nás vytřídí v průměru jen do 150 kilogramů. Vyplývá to z průběžných výsledků organizace Arnika a společnosti EKO-KOM, která svoz bioodpadu zajišťuje. Větve, posekanou trávu, ale třeba i odpadky z kuchyně by lidé měli vyhazovat do speciálních hnědých kontejnerů nebo svážet do sběrných dvorů a kompostáren. Česko se snaží vyhovět evropské směrnici, která nařizuje do roku 2020 snížit objem bioodpadu na skládkách na třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tříděný odpad, bioodpad

Tříděný odpad, bioodpad | Foto: Jana Zemková

Zbytky jídla, slupky od brambor, sáčky od čaje, to všechno leží v popelnicích na směsný odpad. Správně takový odpad ale patří do hnědých popelnic na bioodpad.

Podle Milana Havla z neziskové organizace Arnika lidem v Česku chybí hlavně motivace k třídění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už víc než rok české obce musí svým občanům třídění bioodpadu umožnit. Přesto se správně třídit nedaří

„Obecně lze říct, že města mají velkou rezervu. Spousta lidí to využívá, aby se zbavila odpadů ze zahrad. Část lidí přestala kompostovat a to množství kuchyňského odpadu se až tolik nedaří snižovat," říká Havel.

Projekt se podle něj moc nevede třeba v Chebu. Naopak v Písku jsou úspěšnější. „Po celém Písku jsou dva tisíce nádob na bioodpad a množství bioodpadu, které město vytřídí, už dneska dosahuje přes 200 kilogramů na obyvatele,“ uvádí.

Že si ale Česko celkově příliš dobře v třídění bioodpadu nevede, potvrzují také zatím neoficiální statistiky.

„Oficiální data k třídění bioodpadu by měly být k dispozici pravděpodobně na podzim. My máme k dispozici pouze indikativní čísla. Z nich vyplývá, že v ČR se vytřídí 80 až 150 kilogramů bioodpadu na osobu a rok," říká Lucie Müllerová, mluvčí společnosti, která v Česku provozuje systém sběru a recyklace odpadů.

Ekologové z Arniky proto odhadují, že Česko svůj závazek na snížení objemu bioodpadu v komunálním sektoru nesplní.

„Téměř polovina celkové produkce komunálních odpadů se stále skládkuje," potvrzuje Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí, které rezervy Česka v třídění bioodpadu vůči západním zemím Evropy přiznává.

Pokud se situace nezlepší, úřad chce zvýšit počty sběrných míst v zemi. A připravuje zákon, který má od roku 2024 zakazovat skládkování recyklovatelných odpadů.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme