Český rozhlas a programy České televize startují na satelitu Astra z nových parametrů

21. červen 2016

Pro usnadnění přechodu na nové nastavení bude probíhat souběžný provoz vysílání na obou transpondérech. Plánovaná doba souběhu je od 21. června do 12. července.

Český rozhlas si dovoluje upozornit všechny majitele satelitních přijímačů, kteří přijímají jeho stanice z družice Astra 3B (pozice 23.5 st východně), že od dnešního dne budou tyto programy dostupné paralelně i na nové frekvenci, a to do 12. července, kdy bude šíření na původních parametrech ukončeno. Stejná skutečnost se týká i programů České televize Změna je nutná vzhledem k ukončení současných smluvních vztahů. Spolu s programy České televize si tak mohou majitelé satelitních boxů naladit tyto stanice přes transponder 3219 s centrálním kmitočtem 12.070 MHz a polarizací Horizontal. Ostatní technické parametry datového toku zůstanou stejné.

Pro zachování příjmu našich programů jsou tedy nutné následující kroky:

1) Pokud není vhodné automatické ladění, je nutné ručně nastavit (změnit) přijímaný kmitočet na 12.070 MHz (dříve 12.525 MHz)
2) Další parametry jsou stejné – Symbol Rate 27.500, FEC 3/4, norma DVB-S/QPSK
3) Následně stačí parametry potvrdit a programy se naladí. Okruhy Českého rozhlasu se na rozdíl od programů České televize naladí do seznamu rádií.
4) V případě, že byste měli s naladěním programů potíže nebo potřebovali další informace, obraťte se na technický odbor Českého rozhlasu nebo na poskytovatele vaší služby satelitního příjmu.

Pro usnadnění přechodu na nové nastavení bude probíhat souběžný provoz vysílání na obou transpondérech. Plánovaná doba souběhu je od 21. června do 12. července. Poté bude provoz rozhlasových (Český rozhlas) i televizních SD programů (Česká televize) na stávajícím transpondéru a nosném kmitočtu 12.525 MHz zcela ukončen.

Toto nastavení satelitní distribuce bude platné přibližně do konce října 2016, kdy dojde k dalšímu přechodu satelitní distribuce Českého rozhlasu na službu DVB-S2. Přesné technické parametry nového způsobu šíření budou včas oznámeny.

autor: lukpo
Spustit audio