Český rozhlas Jazz spouští nový formát videorecenzí

19. únor 2018

Stanice ČRo Jazz spouští od středy 21. února nový videorecenzní formát s názvem Jazz Test, který přinese názory předních hudebních kritiků. Je určen všem, kteří mají rádi jazz, ale nevyznají se v záplavě nových desek, které přichází na trh.

„Inspirovali jsme se fenoménem YouTuberů, kteří často hodnotí po svém vše od aut po ponožky. Dobře zhodnotit jazzovou desku ve třech minutách ale tak jednoduché není,“ říká Petr Vidomus, dramaturg ČRo Jazz.

Stanice oslovila respektované hudební publicisty se zadáním stručně a poutavě představit vybranou jazzovou nahrávku. „Nebylo to úplně snadné, protože jazzových publicistů je stále méně, navíc ne všichni se cítí na jistou exhibici před kamerou,“ vysvětluje Vidomus.

Prvního dílu Jazz Testu se ujal publicista Tomáš S. Polívka, který vedle ČRo Jazz spolupracuje s Lidovými novinami, časopisy UNI nebo Harmonie. V recenzi zhodnotil aktuální album americké jazzové zpěvačky a basistky Esperanzy Spalding (Exposure). To je pozoruhodné tím, že se vzniklo bez předchozí přípravy za sedmdesátsedm hodin, navíc v rámci živého videostreamu. Kromě toho byla deska vyprodána ještě předtím, než byla samotná nahrávka dokončena.

„Hudby je dnes všude tolik, že se v tom množství občas ztrácí i na slovo vzatí odborníci. Věřím, že Jazz Test pomůže fanouškům jazzu v hledání kvalitní muziky, protože mám za to, že lepší je začínat od prověřených desek, než se prodírat hromadou těch průměrných,“ dodává dramaturg stanice a zároveň autor tohoto projektu.

V zahraniční nejsou videorecenze jazzových nahrávek ničím neobvyklým, v Česku se však jedná o první pokus, navíc v profesionální zvukové i obrazové kvalitě.

Český rozhlas Jazz vysílá v digitálních sítích od roku 2013. Věnuje se všem podobám jazzu v širokém rozpětí od jeho počátků po aktuální fúze. V Praze, Brně, Ostravě, Plzni a jejich širokém okolí naladíte tuto stanici jako součást multiplexu ČRo DAB+.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio