Český rozhlas Ostrava vyhrál prestižní folklórní soutěž

20. duben 2015

Hlavní cenu bienále Grand Prix Svetozára Stračinu 2015, nejvýznamnější mezinárodní soutěže rozhlasových nahrávek hudebního folkloru, získal Český rozhlas Ostrava.

Ocenění získala nahrávka Ej, lásko, lásko v hudební úpravě Janka Rokyty a v podání kapely FLAIR. O zvukovou úpravu koncertní nahrávky se v Českém rozhlase Ostrava postaral mistr zvuku Aleš Huber.

„Za Český rozhlas Ostrava mám obrovskou radost. Je to významné ocenění, které jsme získali vůbec poprvé. Český rozhlas Ostrava plní své poslání a pravidelně poskytuje ve svém vysílání prostor také pro přátelé folklorní muziky,“ uvedl k ocenění Richard Piskala, vedoucí programu ostravského rozhlasu.


Grand Prix Svetozára Stračinu je mezinárodní soutěžní bienále o nejlepší nahrávku v oblasti hudebního folkloru, která pochází z produkce veřejnoprávního rozhlasu sdruženého v Evropské vysílací unii (EBU). Přínosem festivalu podle muzikologa Oskara Elscheka je, že podněcuje rozhlasové stanice, aby produkovaly folklorní nahrávky. Cílem soutěže je podporovat tvorbu národních i mezinárodních nahrávek autentického a stylizovaného hudebního folkloru a také výměnu zkušeností na mezinárodní úrovni. Soutěž je organizována Slovenským rozhlasem a EBU. V Bratislavě se koná od roku 2003 a navazuje na mezinárodní festival Prix de musique folklorique de radio Bratislava, který organizoval Slovenský rozhlas v letech 1970 až 1993.

Mezinárodní desetičlenná porota hodnotila v průběhu dvou dnů 55 soutěžních nahrávek autentického i stylizovaného folkloru z 18 zemí. Nechyběly i mimoevropské nahrávky z Indonésie, Vietnamu nebo Kuby. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v pátek 17. dubna ve Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu Bratislava.

„Hodnotila se především kvalita nahrávky, přednes, původnost a také přesah do oblasti world music. Kvalita všech písní a nakonec i výsledky byly letos velmi vyrovnané a proto jsem rád, že tohle vzácné ocenění nakonec získala píseň z ostravské rozhlasové produkce," řekl k výhře Zdeněk Tofel, hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava a člen mezinárodní poroty soutěže za Českou republiku.

„Další tři písně přihlášené za Českou republiku, které také pocházejí z ostravské rozhlasové produkce, nakonec skončily do 23. místa," doplnil.

Ensemble FLAIR zahájil svou existenci loni v listopadu koncertem v hudebním Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava v rámci folklorního cyklu Zpěvem k srdci. Právě z tohoto koncertu, vysílaném v přímém přenosu, pochází nahrávka Ej, lásko, lásko.

Jan Rokyta, dramaturg cyklu Zpěvem k srdci - na snímku během listopadového koncertu nadžánrové kapely Flair

V nadžánrové kapele Flair, pod uměleckým vedením Jana Rokyty, hrají mladí talentovaní hudebníci i ostřílení muzikanti - houslista Petr Vala, violista Jiří Pospěch, kontrabasista Lukáš Švajda, zpěvačka Klára Obručová-Blažková a klarinetista Jiří Pivovarčík.

Prestižní ocenění Grand Prix Svetozára Stračinu za rok 2015 putovalo do Českého rozhlasu Ostrava
autoři: ČRo Ostrava , Daniel Martínek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.