Český rozhlas představil koncepci rozvoje DAB+ rádia, signálu se letos dočká i Beroun

17. říjen 2017

UVNITŘ PREZENTACE - „Rádio máme rádi a je součástí našeho prostoru, ale celosvětové ztrácí pozici,“ upozornil na nutnost technického vývoje šéf techniky Českého rozhlasu Karel Zýka.

Karel Zýka, technický ředitel Českého rozhlasu, dnes na konferenci Radiokomunikace 2017 představil koncepci rozvoje digitálního vysílání DAB+. Zýka zopakoval, že do konce letošního roku budou spuštěny nové vysílače Brno – Hády (5 kW), Ostrava – Hošťálkovice (10 kW) a Plzeň – Radeč (10 kW). K nim se přidá ještě třísetwattový dokrývač v Berouně, který na kanálu 12C dokryje problematickou oblast mezi Prahou a Plzní.

Český rozhlas je v následujících letech pokrytí DAB+ signálem dále rozšiřovat. „Jsme připraveni dokrýt hlavní dálniční tahy a teoreticky bychom mohli pokrýt všechny hlavní aglomerace,“ uvedl šéf techniky veřejnoprávního média a doplnil: „Prostředky pro toto vysílání máme. Veřejnoprávní médium prošlapává cestu a je to v pořádku. Proces ale není možné dělat bez pomoci státu. Není zde žádné nařízení. Stát musí říct, co se bude dít.“ Český rozhlas má zkušenost s digitálním vysíláním DAB+ ve vlastní režii od roku 2015.

Zýka podmiňuje úspěch platformy tím, aby v něm byly jak veřejnoprávní, tak i komerční subjekty. Samotný Český rozhlas nemá nástroj k tomu, aby mohl toto uskutečnit – postupoval by za hranou zákona. „Rádio máme rádi a je součástí našeho prostoru, ale celosvětové ztrácí pozici. Nastupují služby jako Spotify a další. FM rádio nemá šanci konkurovat programovou nabídkou. Internetové rádio tu šanci má, ale není to klasické rádio. Šancí je proto DAB; vysílání,“ upozornil Zýka.

autor: lukpo
Spustit audio