Český rozhlas ukončil vysílání na původním satelitním kmitočtu družice Astra

30. listopad 2016

Satelitní multiplex, který včera opustil veřejnoprávní rozhlas, nadále využívají některé komerční stanice – Country Radio, Rádio Beat, Rádio Zet/BBC.

Český rozhlas ukončil v průběhu včerejšího odpoledne distribuci svých programů na původní satelitní frekvenci družice Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. Oficiálně mělo toto šíření skončit 22. listopadu, vlastník kapacity ale ještě tento termín přesně o týden posunul. Již 15. listopadu bylo ukončeno ve stejném multiplexu také šíření programů České televize ve standardním rozlišení. Programy veřejnoprávního rozhlasu je nyní možné naladit na nových parametrech.

Satelitní multiplex, který včera opustil Český rozhlas, nadále využívají některé komerční stanice – Country Radio, Rádio Beat, Rádio Zet/BBC. Dále jsou zde k dispozici aktualizace softwaru pro některé přijímače. Daná frekvence v současné době funguje stále ve standardu DVB-S, nicméně v průběhu příštího roku lze počítat s jejím překlopením do modernějšího módu DVB-S2. Přesný termín však ještě není v tuto chvíli stanoven. Rozhlasové stanice skupiny Radio United a Rádio Zet jsou na pozici 23,5 stupně východně šířeny bez kryptování. Pro jejich poslech tedy není nutná dekódovací karta.

Původní kapacita pro Český rozhlas: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12070/H, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA)

Nové parametry: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12344/H, SR 29900, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio