Český rozhlas Vltava chystá od října výrazné změny, chce být modernější

28. červen 2017

Plánované kroky by se podle generálního ředitele René Zavorala měly projevit do roka. „Pak si s vedením sedneme a řekneme si, co se povedlo a co ne,“ uvedl Zavoral.

Zpřehledněné a zjednodušené schéma plánuje od začátku října nabídnout posluchačům Český rozhlas Vltava. Na dnešním zasedání Rady ČRo o nich informovala programová ředitelka Eva Hazdrová-Kopecká. „Jedním z důvodů je pohled na dlouhodobou křivku poslechovosti. Ta klesá v podstatě od roku 2014,“ konstatovala Hazdrová-Kopecká, která uvedla, že tento trend bylo možné sledovat ještě předtím, než některé VKV kmitočty Vltavy převzal koncem roku 2015 ČRo Plus.

Poměr mluveného slova a hudby by měl být ve vysílání nově spravedlivě rozdělen, tedy poměrem padesát na padesát. „Pilířem nového schématu jsou formáty arte, hudba a kulturní publicistika,“ upozornila programová ředitelka, která doplnila, že právě poslední z nich chce posílit Vltava nejsilněji. Více premiér se mají dočkat posluchači v oblasti mluveného slova. Vltava bude čerpat více také z archivu Evropské vysílací unie (EBU) a nabídne více přímých přenosů. S novým schématem budou představeny i nové tváře a pořady.

Ve všedních dnech bude vysílání složeno z ranního kulturního servisu, dopoledne bude v poklidném, relaxačním rytmu, v němž se objeví například jazz, rozhovory dne a prostor bude věnován i silným osudům. Odpoledne bude posílena kognitivní funkce, večer dostanou prostor přímé přenosy a literární pořady. Víkend bude naopak ve znamení umění, historie, duchovna a osobností. „Chceme nabídnout i náboženský dialog,“ doplnila Eva Hazdrová-Kopecká. Vltava nabídne denně průměrně 12 hodin hudby, významnou roli bude hrát ale zejména v nočních hodinách. Novinkou ve vysílání bude například i rozhlasový stand-up.

Mezi osobnostmi, které programová ředitelka zmínila, jsou mimo jiné spisovatel a novinář Pavel Kosatík, historik a publicista Martin C. Putna nebo přímo šéfredaktor stanice Petr Fišer. „Musíme sáhnout po razantní proměně. Vltava výrazně neproměnila vysílací schéma od roku 2002. Nemůžeme ignorovat fakt, že se změnil způsob poslechu rozhlasu, ani fakt, že přibývá konkurenčních platforem jako Spotify, YouTube apod.,“ konstatovala Eva Hazdrová-Kopecká. Nová Vltava by podle ní měla být dynamičtější a kritičtější. „Chceme oslovit nové posluchače bez toho, aniž bychom ztratili ty stávající,“ doplnila.

Český rozhlas Vltava - program od 1. října 2017
autor: lukpo
Spustit audio