Český rozhlas vstoupí do pozemní nabídky DVB-T2 již za pár dní

22. březen 2018

Veřejnoprávní rozhlas bude mít v multiplexu vyhrazených osm programových pozic a půjde de facto o překlopenou nabídku z veřejnoprávního DVB-T multiplexu 1.

Český rozhlas se připravuje na vstup do pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T2. Ve stejném termínu jako Česká televize, tedy ve čtvrtek 29. března, zahájí distribuci prostřednictvím Přechodové sítě 11. Česká televize a Český rozhlas tedy zahájí distribuci DVB-T2 signálu v jeden den, původně byl vstup veřejnoprávního rádia do tohoto standardu avizován na leden příštího roku. Dřívější zahájení umožnila dohoda s Českou televizí.

Veřejnoprávní rozhlas bude mít v multiplexu vyhrazených osm programových pozic a půjde de facto o překlopenou nabídku z veřejnoprávního DVB-T multiplexu 1. Stanice budou vysílány ve stejném zvukovém formátu. Ke změně by mělo dojít až se startem finálního multiplexu České televize, kdy plánuje Český rozhlas vysílat ve zvukovém formátu AAC, stejně jako je tomu na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně. Součástí Přechodové sítě 11 budou od 29. března rozhlasové stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Plus, Jazz, Wave, D-dur a Junior.

Harmonogram spouštění DVB-T2 vysílačů České televize
autor: lukpo
Spustit audio