Český rozhlas zjišťuje počet domácností s chytrými televizory poslouchající rádio

20. březen 2018

Zapojení signalizace HbbTV je de facto pro Český rozhlas v tuto chvíli jedinou možností, kterou může zjistit vybavenost domácností chytrými televizory, protože je využit zpětný kanál.

Český rozhlas zahájil na počátku tohoto týdne měřící statistiku, která má za cíl zjistit, kolik domácností má televizor případně set-top box připojený k internetu a zároveň na něm poslouchá jeho stanice. Do budoucna mohou tato data veřejnoprávnímu vysílateli posloužit v rámci interních statistik. Za tímto účelem se na stanicích Radiožurnál a Radio Wave objevila signalizace technologie HbbTV, což však neznamená spuštění aplikací na této bázi.

Zapojení signalizace HbbTV je de facto pro Český rozhlas v tuto chvíli jedinou možností, kterou může zjistit vybavenost domácností chytrými televizory, protože je využit zpětný kanál. Měřící statistika v tuto chvíli probíhá pouze v rámci pozemního vysílání DVB-T, konkrétně v multiplexu 1 České televize, do budoucna by mohlo být rozšířeno i na družici Astra 3B, satelitní pozice 23,5 stupně východně, kde působí největší tuzemská platforma Skylink. Český rozhlas šíří své stanice v pozemním vysílání i na satelitu nekódovaně. Jejich příjem je tak zcela bezproblémový.

autor: lukpo
Spustit audio