Český rozhlas Zlín odstartuje 1. listopadu, Karlovy Vary se dočkají příští rok

27. září 2017

Nové regionální vysílání bude využívat kromě kmitočtu ve Zlíně i VKV frekvence ČRo Brno v Uherském Hradišti, Uherském Brodě a Vsetíně.

Český rozhlas spustí 1. listopadu samostatné vysílání pro Zlínský kraj. Na dnešním zasedání Rady ČRo o tom informoval generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral. Podle Jana Mengera, ředitele Regionálního vysílání ČRo, je tento kraj velmi specifický a dříve byl velmi důležitou společenskou i kulturní destinací. Ve Zlíně samostatné vysílání doposud nebylo. Tím se lišil například od Liberce, který již samostatné studio také má.

„Poslechovost postupně klesala, proto jsme přišli s myšlenkou na uvedení samostatné značky pro tento region,“ zdůvodnil Menger. Co se týká vysílačů, ČRo Zlín bude využívat kromě stejnojmenného města i VKV frekvence ČRo Brna v Uherském Hradišti, Uherském Brodě a Vsetíně. Ředitel regionálního vysílání Českého rozhlasu nevylučuje, že do budoucna by se mohly objevit i další kmitočty, ale tato záležitost je ve fázi technického řešení. Jan Menger zdůraznil, že Zlínský kraj je unikátní zejména poslechem celoplošných stanic, pozici Českého rozhlasu zde nicméně označil jako dobrou.

Český rozhlas Zlín nabídne samostatné vysílání od pěti hodin ráno do devíti hodin dopoledne a následně odpoledne a v podvečer. Zbytek času bude dle očekávání vyplňovat svým programem ČRo Brno. Zlínský kraj se dočká vždy samostatného zpravodajství. Vysílání bude každý všední den začínat blokem Dobrého rána. Víkend bude nejprve společný s Brnem, ale později nabídne samostatný program. Na stanici bude třináct zaměstnaneckých pozic a ředitel okruhu. Celkově budou externí náklady na chod stanice 10,5 milionu korun. Český rozhlas plánuje díky novému studiu navázat spolupráci s místními značkami a osobnostmi. V příštím roce je v plánu otevření studia v Karlových Varech.

autor: lukpo
Spustit audio