Cesta za láskou na internetové seznamce může skončit i exekucí

21. březen 2018

S příchodem jara se množí online pozvánky k seznámení. Mnohé internetové seznamky nabízí měsíc služeb zdarma nebo za snížený poplatek. Nakonec vás to ale může přijít pěkně draho.

Po zkušebním měsíci se totiž musíte ze seznamky aktivně odregistrovat, jinak vám začnou z účtu odcházet tisícové částky za další členská období.

„To členství na zkoušku trvá obvykle měsíc, následně však většina seznamek smlouvu automaticky prodlouží a z karty zákazníka začne strhávat tisícové částky. Seznamka smí takto smlouvu prodloužit za předpokladu, že o tom uživatele jasně a srozumitelně informovala ještě před závaznou registrací,“ potvrzuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Pokud se chcete členství zbavit, v žádném případě neuspějete s argumentem, že stránky nenavštěvujete a služby nevyužíváte. „Jestliže o členství v seznamce již nestojíme, musíme je vypovědět, pokud to obchodní podmínky umožňují. Dokud tak neučiníme, má seznamka právo na účtování dalších a dalších poplatků. Nevyplatí se mávnout nad ztracenými penězi rukou a zůstat pasivní,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Smazání profilu na seznamce není výpovědí. Tím se jen zbavujeme možnosti využívat předem zaplacené služby.

Někteří uživatelé řeší celou situaci tak, že zablokují svou platební kartu, aby z jejich účtu nemohly odcházet další platby, a o věc se dál už vůbec nestarají. To ale nestačí. Pokud závazek trvá, má provozovatel seznamky právo nezaplacený poplatek za členství vymáhat a dlužná částka se tak může ještě zvýšit.

Smlouvu je proto potřeba vždy řádně ukončit, a to buď oznámením, že nesouhlasíme s automatickým prodlužováním, nebo výpovědí, pokud ji obchodní podmínky připouštějí.

Pokud dosud neuplynulo 14 dní od registrace do seznamky, je situace o poznání lepší. „Máme totiž právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření, čímž se smlouva automaticky zruší. Některé seznamky ale i v těchto případech nechtějí vracet registrační poplatky, na což však většinou nemají právo,“ uzavírá vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

autoři: dTEST , Lukáš Zelený , Luboš Voráček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.