Čeští a slovenští poslanci budou na společné schůzi řešit i imigrační krizi

Spolupráce mezi parlamenty, budoucnost Visegrádské čtyřky nebo postup zemí při řešení imigrační krize jsou body, kterými se chtějí zabývat čeští a slovenští poslanci během dvoudenního zasedání v Třešti na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989. Jan Hamáček

Slavnostní shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989. Jan Hamáček | Foto: Filip Jandourek

„Jedním z témat je západní Balkán, protože je to oblast, kterou Česká republika dlouhodobě sleduje. Dohodli jsme se panem předsedou Pellegrinim, že bychom společně navštívili Srbsko. V příštím roce by měla být společná delegace předsedů českého a slovenského parlamentu do Bělehradu,“ přiblížil další téma předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

„My chceme držet formát aspoň jednou ročně. To znamená, že to samé, co máme s Polskem, bychom chtěli mít i se Slovenskem,“ dodal.

Čeští poslanci se na začátku června měli sejít i se zástupci polského Sejmu. Kvůli technické závadě polského letadla ale státníci schůzi odložili.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip z KSČM vidí setkání se slovenskými protějšky jako příležitost menších států sjednotit své postoje.

„Středně velké země v Evropské unii, jako je Česká republika nebo Slovensko, ale i Rakousko nebo Slovinsko, musí svým způsobem bojovat proti většiny těch velkých států, jako je Německo, Francie, případně Španělsko, Itálie. V tomto ohledu náš společný postup může znamenat mnohé,“ myslí si Filip.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme