Čeští archeologové zkoumají biblické dějiny, Jiří Orten by oslavil 100. narozeniny a unikátní ghetto v Březnici

1. září 2019

Biblické dějiny zkoumají i čeští archeologové. Básník Jiří Orten by oslavil sté narozeniny. V Březnici je možné navštívit unikátní zachované ghetto.

V izraelské Tel Azece probíhají pozoruhodné vykopávky. Účastnili se jich i studenti bakalářského a magisterského studia Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy pod vedením biblického archeologa Filipa Čapka. Terezie Jirásková s ním mluvila bezprostředně po jeho návratu do Čech.

Včera uplynulo sto let od narození básníka Jiřího Ortena. Vlastním jménem se jmenoval Jiří Ohrenstein a pocházel z Kutné Hory. Za svého života mohl publikovat jen pod cizími jmény, vydal tak například sbírky Čítanka jaro, Cesta k mrazu a Ohnice. Jeho další dvě sbírky – Elegie a Scestí – vyšly až po osvobození, kterého se nedožil. Na známého básníka zavzpomínáme s Janou Šustovou.

Synagoga v Březnici stojí uprostřed židovské čtvrti, která je v Čechách architektonicky a urbanisticky nejzachovalejší židovskou čtvrtí z první poloviny 18. století. Tvoří ji 24 barokních domů, z nichž nejznámější a největší je Popperův palác. Synagoga byla v rámci projektu Revitalizace židovských památek opravena z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a po 60 letech opět zpřístupněna. Kromě stálé expozice tu v současné době můžete vidět putovní výstavu Deset hvězd amerického výtvarníka Marka Podwala, mimo jiné letošního laureáta ceny ministra zahraničí za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Zajímavé je ale i samotné židovské ghetto, které navštívila Daniela Brůhová.

Klenba synagogy v Březnici

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio