Čeští lékaři stále častěji využívají 3D tisk, hlavně při výrobě umělých kostí či tkání

Ortopedové a plastičtí chirurgové v Česku čím dál víc využívají 3D tiskárny při výrobě umělých kostí, tkání a implantátů přímo na míru pacientům. Nejvíce se osvědčily při léčbě komplikovaných zlomenin a také devastujících poranění způsobených třeba pokousáním psy. Řadu příkladů využití počítačového plánování operací a 3D tiskáren prezentovali špičkoví lékaři na listopadovém kongresu v Harrachově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ortopedi a plastičtí chirurgové v Česku čím dál víc využívají 3D tiskárny při výrobě umělých kostí, tkání a implantátů

Ortopedi a plastičtí chirurgové v Česku čím dál víc využívají 3D tiskárny při výrobě umělých kostí, tkání a implantátů | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Ortoped Radek Kebrle z Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou často řeší komplikované zlomeniny předloktí. Dostávají se k němu případy, se kterými si jiná pracoviště nevědí rady. Než se lékař pustí do samotné operace, naplánuje si ji nejdříve na počítači.

„Využíváme komputerovou tomografii předloketních kostí. Modelem je zdravá ruka jako takzvaný template, to znamená nějaká forma, podle které se budeme snažit druhou poškozenou část spravit,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští ortopedi a plastičtí chirurgové začali používat 3D tisk při výrobě umělých kostí, tkání a implantátů. Detaily zjišťovala Ivana Bernáthová

„Udělá se takzvané zrcadlení, kdy se virtuálně ty dvě kosti přes sebe přeloží, a vidíte, kde je něco ohnuté, zrotované, delší nebo kratší. A pak už je to sice specializovaná, ale taková počítačová hra, kdy kostičku řežete, posouváte, otáčíte, prodlužujete. A tak, jako děti tvoří třeba farmu, tak si technici berou šroubky, dlažky a navrhují, jak zlomeninu srovnat,“ popisuje Kebrle.

V počítači pak ortoped virtuálně provede celou operaci. „Potom se připraví řezací a vrtací pouzdra, která už počítají s tím, o kolik chcete kost otočit. A 3D tisk spočívá v tom, že vytiskne tato pouzdra přesně na to, co potřebujete udělat. Umělé kosti, kost před rekonstrukcí a jak by měla vypadat po rekonstrukci,“ upřesňuje.

Tiskne se i titan

V současné době se podle něj používají i různé kovové materiály. „Tiskne se i titan a je možné si vytisknout třeba i speciální implantát. Když třeba potřebujete kost zašroubovat nebo když potřebujete vlnitou dlahu, tak vám ji 3D tiskárna vytiskne,“ popisuje ortoped.

Brněnský plastický chirurg Jiří Veselý řešil spoustu těžkých úrazů, které pacientům způsobili psi nebo dokonce medvědi. Počítačové programy umějí podle něj simulovat tvar obličeje, nosu a ukázat pacientovi, jak by vypadal po plastické operaci. Lékaři umějí například udělat trojrozměrný model náhradní dolní čelisti.

„Tento program udělal naprosto přesný obraz toho, co chybělo nebo co bude chybět po resekci, a nahradil kloub. Náhrada kloubu je velmi ošemetná věc, protože pokud by ten kloub neseděl přesně, a u té dolní čelisti jsou to dva klouby, tak by časem mohlo dojít k artróze a jinému poškození,“ upozorňuje Jiří Veselý.

Podle některých vědců pak není daleko doba, kdy se budou 3D tiskárny využívat při tisku lidských orgánů.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme