Čeští senioři cestují hodně, ale levně. Do zahraničí jezdí méně než jejich evropští kolegové

Čeští senioři rádi cestují. V žebříčku zemí Evropské unie obsadili třetí příčku. Méně než jiní Evropané starší 65 let ale cestují do zahraničí. Starší čeští turisté také během cest utrácí nejméně peněz ze všech obyvatel EU. Na výsledky Eurostatu upozornil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senioři, seniorská láska, prarodiče, dědeček, babička, léto, senior, seniorka

senioři, seniorská láska, prarodiče, dědeček, babička, léto, senior, seniorka | Foto: CC0 Public domain

Statistiky Eurostatu ukázaly, že větší podíl lidí starších 65 let na nocích strávených mimo domov mají jen ve Francii a na Kypru. Podobně často jako Češi cestovali Řekové a Švédové. Na druhém konci žebříčku jsou starší turisté z ostrovní Malty, senioři z Bulharska, Lotyšska a Slovenska.

Čeští senioři ale na svých cestách utratí daleko méně, než jejich evropští kolegové. Jejich denní rozpočet v roce 2014 činil 13,7 eura na osobu, tedy v přepočtu 370 korun.

Starší Češi totiž preferují cestování po vlasti a do zahraničí vyjíždějí méně než jejich evropští spoluobčané. Z celkového počtu nocí procestovaných tuzemskými seniory jich na noclehy v zahraničí připadá pouze 11 procent.

Desetinásobný rozpočet

Naopak starší Lucemburčané jedou v 99 procentech do zahraničí. Ti také disponují nejvyšším denním rozpočtem, za den a noc mimo domov utratili v roce 2014 průměrně 120,8 eura (v přepočtu 3 262 korun). Populární jsou cesty do ciziny ještě mezi belgickými seniory, u nichž devět z deseti lidí jede do zahraničí.

Jen o deset centů denně více než Češi vydali během turistických pobytů senioři z Rumunska. Do 20 eur (540 korun) se s denním rozpočtem vešli ještě Řekové, Maďaři a Litevci.

Ve většině evropských zemí se nyní věk odchodu do důchodu pohybuje kolem 65 let. Starobní důchod v Česku pobíralo loni na konci září 2,39 milionu lidí, průměrný důchod činil 11 441 korun (v přepočtu 424 eur).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme