ČEZ by měl vypsat tendr na výstavbu jaderných bloků nejpozději příští rok, řekl Babiš

Energetická společnost ČEZ by měla vypsat nový tendr na výstavbu jaderných bloků nejpozději v příštím roce. Českému rozhlasu to řekl ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Podle něj by se měl postavit jeden blok v Dukovanech i v Temelíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat | Foto: Filip Jandourek

„Příští rok je nejzazší termín. Musíme postavit nový blok v Dukovanech a následně v Temelíně. ČEZ je na tom finančně velice dobře, jeho zadlužení je nejmenší v Evropě,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Podle šéfa společnosti ČEZ Daniela Beneše ale zatím není o termínu ani o lokalitě rozhodnuto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tendr na výstavbu jaderných bloků by měl ČEZ vypsat nejpozději příští rok. Řekl to ministr financí Babiš. Podrobnosti zjišťoval Jan Beneš

„Naše strategie je postavena na provozování klasické energetiky včetně jaderné. Je to především o provozování našich šesti bloků. Vedle toho budeme reagovat na, věřme tomu brzo schválenou, státní energetickou koncepci, která bude definovat, kde a v jakém čase by měly vyrůst nové jaderné bloky v České republice,“ dodal Beneš.

Odborníci na energetiku se spíše přiklánějí k rozšíření Temelína. Teprve v další fázi přijdou na řadu Dukovany, odhaduje analytik J&T Michal Šnobr.

„Obě možnosti jsou otevřené. Z pohledu připravenosti je Temelín podstatně dál než Dukovany, a proto začínat v tomto okamžiku s Dukovany pro mě osobně znamená další oddalování toho procesu,“ vysvětluje Šnobr.

O výstavbu nových bloků v Temelíně se v minulosti ucházely americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Stejné firmy můžou mít zájem i o účast v novém tendru. V plánu to má i korejská společnost Kepco.

„Mezi uchazeči rozhodně bude americký Westinghouse. Pokud tomu nebudou bránit nějaké politické důvody v souvislosti s geopolitickým vývojem na Ukrajině, tak by se tendru účastnila i ruská strana,“ podotýká analytik Šnobr.

Důvodem loňského zrušení soutěže na výstavbu dvou bloků v Temelíně byla nepříznivá situace na energetickém trhu. Navíc česká vláda nebyla ochotna výstavbu finančně podpořit.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme