ČEZ nevyužije opci na prodej elektrárny Počerady Czech Coalu

Energetická skupina ČEZ nevyužije první z opcí na prodej uhelné elektrárny v Počeradech těžební skupině Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Oznámil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Elektrárna tak zůstává členem skupiny ČEZ. O případném uplatnění druhé opce na prodej této elektrárny musí společnost rozhodnout v roce 2019.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počerady

Počerady | Foto: ČEZ

"Nadále bude mít ČEZ ještě jednu možnost k prodeji, a to k roku 2024, pokud se tak rozhodne," uvedl dnes Kříž.

Podotknul, že ČEZ získal dvě možnosti k prodeji v rámci dlouhodobého kontraktu na dodávku uhlí od Vršanské uhelné, která patří do těžařské skupiny Czech Coal. Smlouva byla uzavřena v roce 2013 a zabezpečuje dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, případně i pro ostatní zdroje ČEZ, a to eventuálně až do roku 2060.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ nevyužije opci na prodej elektrárny Počerady Czech Coalu. Informaci okomentoval analytik Michal Šnobr,

"Právě tato dlouhodobá smlouva, která dává ČEZ jistotu dodávek uhlí, i fakt, že elektrárna prochází nyní další vlnou ekologizace a bude od příštího roku připravena pro provoz v následujících letech, byly důvodem pro toto strategické rozhodnutí ČEZ," dodal Kříž.

"Z pohledu skupiny Czech Coal se nic nemění. I nadále budeme společnosti ČEZ na základě smlouvy dodávat hnědé uhlí z lomu Vršany," řekl ČTK v reakci na dnešní rozhodnutí ČEZ mluvčí Czech Coal David Vidomus.

O případném uplatnění druhé opce musí podle informací týdeníku Respekt a Hospodářských novin ČEZ rozhodnout v roce 2019. Aktuální výroční zpráva ČEZ za rok 2014 uvádí, že druhá opce může být využita v roce 2024 při peněžitém plnění dvě miliardy korun.

Při využití první opce mohl ČEZ na základě dat z výroční zprávy utržit 8,5 miliardy korun se snížením o 0,4 miliardy korun za každý blok elektrárny, který nebyl modernizován.

„Druhá opce už se týká prodeje, kdy elektrárna bude prodána za minimum, protože ji bude čekat fakticky úplné odstavení a kdokoliv by chtěl v tom místě podnikat dál, musí postavit fakticky novou elektrárnu,“ připomněl analytik J&T Michal Šnobr.

Elektrárny a teplárny skupiny ČEZ v ČR | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme