Chátrání historických staveb má zabránit nový zákon. Kritizují ho architekti i majitelé budov

Stát chce změnit pravidla pro péči o kulturně cenné stavby. Připravovaný zákon navrhuje posílit pravomoci úředníků. Mohli by účinněji zakročit proti majitelům, kteří nechávají chátrat budovy pod památkovou ochranou. Návrh normy ale budí rozpaky. Proti jsou vlastníci domů i komora architektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha - Libeň. Palác Svět na snímku z roku 2013

Praha - Libeň. Palác Svět na snímku z roku 2013 | Foto: Martin Matha, CC BY-SA 3.0

Obcím se doposud nedařilo nutit majitele objektů k nezbytným opravám. Maximálně jim daly pokutu. Připravovaný zákon počítá s tím, že by památkáři mohli vlastníka rovnou vyzvat k opravě, nebo vrácení do původního stavu.

„Nový památkový zákon velmi preferuje to, aby tam nejdříve byla opatření. Typicky, pokud někdo udělá takříkajíc načerno přístavbu, velmi dehonestující, musí se odstranit,“ řekl o chystaných změnách ředitel odboru památkové péče ministerstva kultury Jiří Vajčner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát chce skoncovat s praxí, kdy majitelé nechávají chátrat historicky cenné domy. Co má změnit nový památkový zákon, zjišťoval Mikuláš Klang

Jenže právě to může podle kritiků zákona vést k tomu, že se památky zakonzervují.

„Máme tady stovky, možná tisíce kostelů a všichni vlastníci měli právo zasáhnout do tvaru a stavu kulturní památky způsobem, který odpovídal jejich volbě," prohlásil předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

V zákoně by prý měla být pojistka, která zaručí, že úředníci nebudou moci svého postavení zneužívat.

Výhrady k novince má i komora architektů. Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL ale zákon hájí. Podle něj nemůže ve výsledku vyhovovat úplně všem.

„Jsou tady kritici ze dvou stran. Jedni říkají, že je příliš liberální, jiní říkají, že je příliš sterilní, že je příliš přísný. To znamená, že je to jakási zlatá střední cesta," okomentoval.

Debata o možných úpravách

Zákon zatím čeká ve Sněmovně na takzvané první čtení. Už v tomto týdnu se ale kvůli němu sešli s vedením ministerstva poslanci z podvýboru pro kulturu.

„Všichni chceme, aby vznikl nějaký nový památkový zákon, ale měl by to být zákon pro 21. století. Vždycky, když o tom jednáme, tak říkám, proč se trochu víc nepoučíme třeba z ochrany přírody. To je obor, který je moderní, a my bychom měli začít památky vnímat jinak," řekla poslankyně za TOP 09 Nina Nováková.

Současná podoba vládního návrhu podle ní neodráží potřeby památkově chráněných staveb. Naopak předseda podvýboru Roman Procházka z hnutí ANO je v hodnocení zákona smířlivý. Připomínky kritiků podle něj pramení z nepochopení nebo směřují k jeho starším verzím.

„Musíme si uvědomit, že u tohoto zákona se střetává spousta zájmů. Úplně jiné zájmy budete mít, pokud budete vlastník památky, developer, investor a architekt," upozornil.

Ministerstvo kultury se debatě o úpravách nebrání. Vedení úřadu se s poslanci dohodlo, že se pokusí jejich námitky zapracovat do návrhu ještě do konce měsíce. Už v březnu by se pak zákon mohl dostat na program Sněmovny.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme