Chcete být bystřejší a zábavnější? Tahle droga je podle Pavla Maurera přímo „k sežrání“

26. duben 2014
Glosa Pavla Maurera

Bystrost, rychlost, sexuální aktivitu nebo zábavnost – i tyto stránky našeho života může ovlivnit čokoláda. Známý gastronaut Pavel Maurer se hrdě přiznává ke své čokoládové závislosti. Je totiž lepší zakousnout se do rohlíku s táfličkou čokolády než si šlehnout do žíly.

Musím vám dnes něco důvěrně sdělit. Jsem drogově závislý. Na čokoládě! Jen pro vaši bližší informaci, marihuana, alkohol, kouření a také čokoláda jsou návykové látky. Když si je oblíbíte a často užíváte, nemůžete bez nich existovat. Jsou i případy, kdy je závislý na čokoládě schopen rozbít holýma rukama skleněnou vitrínu cukrárny, aby se dostal ke svému pamlsku!

Čokoláda je jediná celosvětově oficiálně povolená droga. Existují nádherné studie, které dokazují, že když jíte kvalitní čokoládu, jste rychlejší, bystřejší a váš mozek pracuje lépe. Čokoláda také výrazně zlepšuje vaši sexuální aktivitu a jste prý vtipnější a zábavnější než vaše méně čokoládové okolí. Jedinou negativní stránkou věci je, že přibýváte dost rychle na váze.

Čtěte také

Blahodárné účinky kakaovníku uctívali už Aztékové. Ne náhodou existuje odborný termín theobroma cacao, neboli pokrm bohů. Historie dokonce tvrdí, že když jej v 16. století přivezli Španělé z Jižní Ameriky do Evropy, drželi tuto delikatesu dalších 100 let v tajnosti před tehdejším středověkým světem. Čokoládový nápoj ochutnávaly jen královské dvory. Bohatí chtěli mít čokoládu jen pro sebe.

Pokud vás zajímají podrobnosti, tak třeba v Táboře je nádherné muzeum čokolády. Mají tam dokonce i čokoládového hokejistu Jaromíra Jágra v nadživotní velikosti nebo královský pár z Velké Británie. Všichni jsou úplně „k sežrání“!

Dnes si můžete dát čokoládu s chilli, červeným pepřem, kozím mlékem, čokoládové bonbóny s česnekem nebo pomerančovou kůrou. Čokoládu můžete přikusovat ke kvalitnímu vínu. Stejně však nikdy nezapomenu, když jsem jako malý kluk měl ze všeho nejraději suchý rohlík a k němu táfličku čokolády. Šílená kombinace, že? Možná to zase někdy zkusím. Je to totiž bezpečnější než si něco jen tak šlehnout do žíly.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio