Chcete se stěhovat do Kladna? Nepočítejte s tím, že dostanete doplatky na bydlení

9. prosinec 2017

Novelu zákona o hmotné nouzi si Kladno vyložilo celkem radikálně. Celé město se už zhruba za dva týdny stane takzvanou oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Úřad práce následně přestane vyplácet doplatek na bydlení lidem, kteří se budou chtít do Kladna přistěhovat.

Vedení magistrátu tím chce zajistit, že se do města nebudou stěhovat sociálně slabé rodiny, které končí na ubytovnách a peníze státu pak na účtech majitelů ubytoven.

Na úřední desce magistrátu už od 7. prosince visí dokument, ve kterém úředníci správního odboru odůvodnili oprávněnost žádosti města a zamítli všechny námitky, týkající se například nárůstu kriminality ve městě.

V dokumentu se odvolávají na statistická data státní i městské policie nebo úřadu práce. Městská policie například uvádí, že přestupky spojené s porušováním veřejného pořádku, zjišťuje v okolí ubytoven nebo přímo na ubytovnách a v sídlištích. Šedesát procent přestupců nejsou podle strážníků obyvatelé Kladna, ale Mostu, Chomutova, Litvínova, Teplic a dalších lokalit ze severních Čech.

„Je to něco, co tady nechceme, naopak chceme, aby sem další nepřicházeli. Snahou je, aby ti, kteří jsou součástí téhle klientely, se vrátili zpátky na sever Čech nebo do jiného města,″ vysvětluje hlavní důvod opatření kladenský primátor Milan Volf z Volby pro Kladno. Lidem ve skutečných potížích prý město dokáže účinně pomoct.

Podle Romana Matouška z vládní agentury pro sociální začleňování se novým opatřením problémy pravděpodobně nevyřeší. „Je to jen přemisťování problému, nikoliv jeho řešení," dodává. Obává se, že pokud lidé v tíživé finanční situaci nedostanou doplatek na bydlení, budou muset nájemné doplatit z jiných dávek nebo pracovat načerno či si peníze začnou obstarávat trestnou činností.

Opatření by mělo začít fungovat krátce před Štědrým dnem. O tom, zda je v souladu se zákonem, patrně rozhodne soud.

autor: kne
Spustit audio