Chcete si nechat ostříhat vlasy? Můžete je darovat na paruky a udělat radost nemocným

19. květen 2017

Když jako batole přišla kvůli alopecii o vlasy, neměla z toho ještě rozum. Dnes už chodí Eliška do druhé třídy a touží po dlouhých vláskách, díky kterým by se nemusela stydět před zvědavými pohledy dětí i dospělých. Sen se jí rozhodl splnit Nadační fond Daruj vlasy. Právě ten vyrábí paruky z darovaných vlasů a pak je věnuje těm, kteří je opravdu potřebují.

„Nadační fond jsme založili v říjnu roku 2016 a od té doby nám přichází denně zhruba pět až deset culíčků,“ říká Veronika Suchá, zakladatelka Nadačního fondu Daruj vlasy. Momentálně mají v kanceláři tři až čtyři krabice darovaných vlasů, včetně darovacích smluv.

Vlasy se vzkazem od malé dárkyně

Spolu s vlasy chodí i povzbudivé vzkazy pro pacienty, kterým formou paruky jednou pomůžou. Najít ale několik stejně barevných culíků na jednu paruku není vůbec jednoduché. Nejlepší jsou přírodní, nebarvené vlasy. Na výrobu paruky jich padne asi 200 gramů, tedy od dvou až tří dárců.

Výroba paruky – důležitý je dobrý zrak a zručné prsty

Zakladatelka fondu Veronika Suchá, maminka Elišky, Eliška, vlásenkář Honza

Vlásenkář Jan Kratochvíl zdůrazňuje, že výroba paruky je velmi pečlivá a jemná práce. Kromě modelové hlavy a poutkovací jehly potřebuje vlásenkář ke své práci hlavně dobrý zrak a zručné prsty.

„Dětské paruky by se měly vyrábět z dětských vlasů, které jsou jemnější. Je to pracnější, protože mají větší tendenci se trhat,“ popisuje specifika výroby Kratochvíl. Právě pracuje na paruce pro malou Elišku, kterou jsme zmínili v úvodu.

Výroba paruky trvá dva až tři týdny. Pak si ji přijela vyzvednout Eliška s maminkou. Dostali instrukce, jak o paruku správně pečovat. Po posledních úpravách si mohla nasadit paruku a užívat si vysněné dlouhé vlasy.

Poslechněte si celou reportáž a následný rozhovor s Monikou Arenbergerovou, vedoucí lékařkou Centra pro zdravé vlasy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Mluví nejen o tom, proč jsou pro nás vlasy tak důležité >>
autoři: jpr ,
Spustit audio