Chodby jičínského mueza teď patří hmyzu. Obsadili je švábi, strašilky a čmeláci

21. červenec 2016

Muzeum - to nejsou jenom historické předměty a zajímavosti. Jičínské muzeum právě teď obývají švábi či strašilky. Usídlila se tam totiž putovní výstava o životě hmytu a s ní i desítky živých jedinců. Pracovníci muzea tedy nyní mají mohem víc práce a to nejen s návštěvníky, ale hlavně s hmyzími jedinci.

Chodby jičínského mueza teď patří hmyzu. A to proto, že se tady "usídlila" putovní výstava. Na začátku vidíme jednotlivé obrázky a fotografie.

„Výstava se skládá především z dvaceti bannerů, na kterých jsou informace o sociálním životě hmyzu a hmyzu vůbec. Dále pak z trojrozměrných předmětů a máme tu také terária s živými druhy hmyzu," říká Petra Ziková, kurátorka výstavy.

Šváb (ilustrační foto)

„Když se řekne společenský život hmyzu, tak si asi většina posluchačů hned představí včely. A čmeláky, termity nebo mravence či vosy. To jsou takové ty hlavní druhy o kterých asi všichni laici vědí, že žijí ve velkých společenstvech. Že je tam hlavní královna nebo matka, která se jediná rozmnožuje," vysvětluje Petra Ziková.

Čtěte také

Od jednotlivých bannerů s informace se posouváme k živé ukázce hmyzu.

Máme tady šváby velkokřídlé. Je to šváb pocházející z Kostariky a dorůstající až 8 centimetrů. Petra Zikova, kurátorka výstavy

„Máme tady taky strašilku ďábelskou, která pochází z Chile. Vyskytuje se tam na malém prostoru, asi 5 hektarů. Proto se jí říká, že je to endemit. Je zajímavá tím, že je maličko jedovatá. Vypouští takovou látku, kterou bychom se samozřejmě neotrávili, ale kdybychom si ji dali do očí nebo do pusy, tak by nás to štípalo," upozorňuje Petra Ziková.

Na výstavě nechybí ani čmeláci. Teď je tady velké množsví.

Čmelák (ilustrační foto)

„To je taková specialita. Máme tady plastový úlek, ve kterém jsou čmeláci. Musíme si představit, že to co tady máme je čmeláčí hnízdo," doplňuje Petra Ziková.

Výstava je hodně živá. Nejsou to jen obrázky a informace. Co to pro pracovníky muze a znamená?

„Musíme je pravidelně krmit a hlídat všechen hmyz, aby neutekl. Musíme jim prostě poskytnout podmínky k přežití. Musíme jim poskytnout potravu a starat se o ně. Je to každodenní starost," říká Martina Pajerová, mluvčí jičínského muzea.

Zájemci mohou tuto výstavu navštívit až do 11. září.

Spustit audio