Chomutovský zoopark se připravuje na chov pand červených

12. únor 2013

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově se rozroste o nový druh. Už v létě by tu mohli návštěvníci vidět pandy červené. Jak vypadají a co je nutné pro ně vytvořit?

„Panda červená je menší než ta, kterou obvykle známe. Jak název napovídá, je zabarvená do červena a jde o velmi roztomilé zvíře.“ říká mluvčí zooparku Martina Pelcová a pokračuje: „Jde o druh, který je náročnější na chov, takže místo muselo být vybráno podle toho... Navíc jsou to útěkáři a tak i na to museli projektanti myslet.“

Základ jídelníčku pandy červené tvoří, podobně jako u pandy velké, bambusové výhonky. Narozdíl od ní se dá ale nalákat i na vajíčka nebo na ovoce, zeleninu a maso.

Panda červená se vyskytuje v Asii – Tibetu, Himalájích nebo v Číně a proto bude i nový areál laděn do asijského stylu. Návštěvníci nové expozice se tak budou mít opravdu na co těšit.

autor: Eva Holá
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.