Chov agamy vousaté

17. červenec 2013

Agama vousatá je ještěr, který v dospělosti měří na délku s ocasem až padesát centimetrů. Dožívá se zhruba dvanácti až patnácti let a její chov zvládnou i méně zkušení nebo začátečníci.

To je důvod, proč je o agamu vousatou v posledních letech obrovský zájem. „Nekoušou, nejsou nijak agresivní vůči lidem, dají se ochočit, žerou z ruky, takže je může chovat i malé dítě...“ říká chovatel agam Robert Kunc. Navíc nepotřebují mnoho prostoru a jsou kontaktní – na příchod svého chovatele reagují a dožadují se pozornosti.

Pořízení agamy vyjde od čtyř set do sedmnácti set korun, podle velikosti a stáří. „Investice do začátku, pokud si chcete pořídit Agamu vousatou, je pět až šest tisíc korun...“ upozorňuje Robert Kunc. Agama, narozdíl od ostatních ještěrů, neztrácí ocas a manipulace s ní, především pro děti, je proto jednodušší.

Agamy jsou také zvláštní v tom, že většinou nedokážou klasicky pít – vodu přijímají většinou jako součást potravy. Na to by také jejich chovatel měl myslet a v létě natrhat pro agamu listy pampelišky nebo řeřichy.

A obzvláště pro ženy důležitá informace – agamy se krmí hlavně živým hmyzem, například šváby. Krmit se musí obden.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.